ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έχουν σκυλιάσει οι Τούρκοι: Μπαράζ παραβιάσεων στον αέρα και προκλήσεων στη θάλασσα!

1 min read

Το σχοινί της έντασης συνεχίζει να τραβά η Τουρκία στο Αιγαίο, είτε παραβιάζοντας με μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, είτε παρεμποδίζοντας Ελληνες ψαράδες.

Μετά τη στοχοποίηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών από την τουρκική πολεμική αεροπορία με δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά σειρά είχε η κατά τα λοιπά εξαφανισμένη εδώ και καιρό τουρκική ακτοφυλακή [διαβάστε τι έγινε εδώ].

Στο σημείο όπου εξελισσόταν το συμβάν απέπλευσαν ναυαγοσωστικό και περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Χίου, ενώ οι τουρκικές ακταιωροί μετά από ώρα απομακρύνθηκαν προς τα τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την ύπαρξη της τουρκικής ακταιωρού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Παναγιάς Οινουσσών, η οποία παρενοχλούσε σκάφος δύναμης Frontex που περιπολούσε στην περιοχή, καθώς και ελληνικό Αλιευτικό σκάφος.

Όπως αναφέρεται, άμεσα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή απέπλευσαν, ναυαγοσωστικό και περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Χίου, όπου καταπλέοντας εντόπισαν και δεύτερη τουρκική ακταιωρό. Οι τουρκικές ακταιωροί, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πραγματοποιούσαν διαρκώς επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος των σκαφών του Λιμενικού.

Στις σημερινές παρενοχλήσεις αναφέρθηκε με σημερινή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Περιστατικά σαν το σημερινό τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στο ανατολικό Αιγαίο και δεν μας εκπλήσσουν, δεν μας πτοούν και τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα».

Προσθέτει ότι «το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις των τελευταίων μηνών στο ανατολικό Αιγαίο, αναβάθμισε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, ενισχύοντας τη δύναμή του τόσο σε μέσα όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης».

Ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος επισημαίνει εξάλλου, ότι «το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό προς την τουρκική πλευρά και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε ενέργειες που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, όπως οι σημερινές παρενοχλήσεις στη Χίο».

Μπαράζ παραβιάσεων

Στο μεταξύ, νέο μπαράζ υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά.

Μέσα σε 20 λεπτά δυο τουρκικά F-16 πέταξαν συνολικά επτά φορές πάνω από την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι. Οι υπερπτήσεις σημειώθηκαν σε ύψος άνω των 17.000 ποδών αλλά σε μία περίπτωση το ένα από τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξε μόλις στα 6000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά.

Συνολικά έγιναν 79 παραβιάσεις από 4 μαχητικά F-16 και τρία CN-235, οι περισσότερες εκ των οποίων (42) από τα μαχητικά τα οποία ήταν οπλισμένα. Δεκαπέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη.

Σε 5 περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.