ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Δεκεμβρίου 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εξωτικό έκθεμα σε μουσείο της Μαδρίτης καταστράφηκε δύο φορές μέσα σε λίγα 24ωρα!

1 min read

Η καταστροφή του έργου (αξίας 94.000 ευρώ) θα κοστίσει 14.000 ευρώ στο ισπανικό κράτος, γιατί δεν είναι ασφαλισμένα

Δύο φορές, μέσα σε λίγες μέρες, καταστράφηκε εξωτικό έκθεμα μουσείου στη Μαδρίτη από απρόσεκτους επισκέπτες.
Ήταν ένα λεπτεπίλεπτο έργο, όπως χαρακτηρίζουν οι κριτικοί το έργο της Ιρανής καλλιτέχνιδας Ναΐρι Μπαγραμιάν, στο Κρυστάλλινο Παλάτι στο μεγάλο κεντρικό Πάρκο Ρετίρο της Μαδρίτης.

Μόνο που αποδείχθηκε και πολύ εύθραυστο, γιατί, από τις 2 Φεβρουαρίου, ήδη έχει σπάσει δύο φορές από ισάριθμες απροσεξίες θεατών και η αποκατάστασή του έχει κοστίσει συνολικά 14.000 ευρώ στο ισπανικό κράτος.

Το πρώτο ατύχημα συνέβη την ώρα που ένας τουρίστας που έβγαζε φωτογραφίες σκόνταψε πάνω στο έργο. “Ο φύλακας που το είδε έσπευσε να εμποδίσει την πτώση πάνω στο έργο, αλλά δεν τα κατάφερε έγκαιρα”, αφηγείται ο επικεφαλής του τμήματος αποκατάστασης του Μουσείου Ρέινα Σοφία, Χόρχε Γκαρθία Γκόμεθ-Τεχεδόρ. Στο σημείωμα του Μουσείου γίνεται λόγος για “πλήρη θραύση του έργου”.

“Η καλλιτέχνης μάς διεμήνυσε να μαζέψουμε γρήγορα τα κομμάτια, ώστε να μη φανούν τα σπασμένα κρύσταλλα. Είναι κατασκευασμένο από πολύ λεπτεπίλεπτο υλικό. Χρειάστηκε να τα χειριστούμε με τη μεγαλύτερη προσοχή και δεν θα με εκπλήξει εάν αυτό συμβεί κι άλλες φορές”, τόνισε ο ίδιος.

Λίγες ημέρες αργότερα συνέβη και το δεύτερο ατύχημα: “την ώρα που ο φύλακας ενημέρωνε τον υπεύθυνο ασφαλείας γι’ άλλο γεγονός, ένα κοριτσάκι κάθισε πάνω στο έργο, προκαλώντας τη θραύση του σε πολλά κομμάτια”, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του Μουσείου. Το κοριτσάκι δεν τραυματίστηκε.

“Είναι φτιαγμένο από μίγμα κρυστάλλου και αλουμίνιο. Όλο είναι πολύ λεπτεπίλεπτο και την προειδοποιήσαμε πως αυτό μπορεί να συμβεί. Ήταν πολύ λεπτεπίλεπτα έργα, αλλά η καλλιτέχνης θέλησε να μιμηθεί τον περιβάλλοντα χώρο του και το καμουφλάρισε στην αίθουσα”, τοποθετώντας το στα αριστερά της εισόδου.

Η καταστροφή του έργου (αξίας 94.000 ευρώ) θα κοστίσει 14.000 ευρώ στο ισπανικό κράτος, γιατί δεν είναι ασφαλισμένα. Την ανακατασκευή θα αναλάβει ο συνήθης βοηθός στο εργαστήριο της Μπαγραμιάν.

Όλα τα έργα του Μουσείου Ρέινα Σοφία είναι ασφαλισμένα, εκτός από εκείνα που εκτίθενται στο παράρτημά του στο Κρυστάλλινο Παλάτι του Ρετίρο, όπου απλώς πληρώνεται η in situ παραγωγή έργων αποκλειστικά για τον εκθεσιακό χώρο αυτόν.

Τα δύο τμήματα του γλυπτικού έργου της Μπαγαριάν συνομιλούν με τα καθαυτά υλικά του κτηρίου του Παλατιού, κρύσταλλο και μέταλλο. Ειδικά χρωματισμένα, ώστε να εγείρουν τον διάλογο αναφορικά με την ιδιωτικότητα και την έκθεση του έργου τέχνης, το εσωτερικό και εξωτερικό μοιάζουν να αποτελούν οργανικό τμήμα του χώρου.

Η ίδια η καλλιτέχνης δήλωσε πως τα χρώματά του αντλούν έμπνευση από τον περίχωρο και το κάνουν “αόρατο”. Μάλλον ίσως παραπάνω, απ’ ότι αποδεικνύουν τα απανωτά ατυχήματα με θύμα το ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. Newskamatero.eu