ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πότε θα κατατεθεί η τροπολογία Τι είπε ο Σταϊκούρας για τις αλλαγές

1 min read

Tην Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την Τετάρτη θα ψηφιστεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

« Την Τρίτη έρχεται η τροπολογία που ψηφίζεται στην Βουλή την Τετάρτη και βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού » σημείωσε ο υπουργός. «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ξεκίνησε με αργό βηματισμό, πάει καλύτερα. Ήταν αποκλειστική ευθύνη των διαχειριστών δανείων. Όπου χρειάστηκε εμείς να βοηθήσουμε με ρυθμίσεις τις κάναμε και τις κάνουμε» συμπλήρωσε και ανέφερε τον αριθμό των πολιτών που έχει βοηθηθεί σήμερα από τον μηχανισμό αυτό.

«Σήμερα 3.613 συμπατριώτες μας έχουν βοηθηθεί. Περίπου 200 οικογένειες κάθε εβδομάδα κάνουν ρύθμιση, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο εξωδικαστικός είχε συνολικό αποτέλεσμα 2.200 ρυθμίσεις. Δεν είμαι ευτυχής. Δεν παρουσιάζω μια εικόνα υπεραισιόδοξη αλλά μια εικόνα που δείχνει ότι υπάρχει ένας καλός βηματισμός που θα πρέπει οι διαχειριστές δανείων, κυρίως και οι τράπεζες, να κάνουν πολύ περισσότερα. Και για αυτό ερχόμαστε με διατάξεις », επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Η τροπολογία

Και ανέφερε τι θα περιλαμβάνει η τροπολογία του εξωδικαστικού μηχανισμού:

-Κούρεμα έως 90% σε ευάλωτους και 420 δόσεις και προστασία έστω και με μια οφειλή. 

-Αιτιολόγηση απόφασης των funds. « Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ποσοστό αποδοχής ήταν 25% από τους διαχειριστές δανείων. Τους λέγαμε γιατί 25%; Ο ένας  Servicer είχε 50%,  ο άλλος είχε 20% και έλεγαν ότι η λύση που δίνουν διμερώς είναι καλύτερη από αυτή του εξωδικαστικού  μηχανισμού. Αυτό όμως εμείς δεν ξέρουμε εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε τους υποχρεώνουμε πλέον να αιτιολογούν δημόσια στην πλατφόρμα γιατί δεν αποδέχονται»  τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

-Μείωση 50% των επιτοκίων για ρύθμιση σε 240 δόσεις και κούρεμα 80% σε δημόσια ταμεία.

«Αυτό είναι η εφαρμογή του εξωδικαστικού. Αλλά ταυτόχρονα ερχόμαστε με τις διατάξεις της τροπολογίας και λέμε ότι και κάποιες άλλες οφειλές του πολίτη που μπορεί να είναι για παράδειγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνουν και αυτές και ρυθμίζονται. Ερχόμαστε και λέμε ότι το επιτόκιο είναι 3% και δεν είναι Euribor συν 5% .Ήταν Euribor συν 5% τώρα θα είναι συν 3%. Άρα βοηθάμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ρυθμίσουν το συνολικό τους ιδιωτικό τους χρέος » είπε ο κ. Σταϊκούρας και ανέφερε ποια ήταν πριν από χρόνια η φιλοσοφία του πολίτη που είχε χρέη προς τις τράπεζες, τις εφορίες και  τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Πριν από λίγα χρόνια ο πολίτης που είχε οφειλές είτε ρύθμιζε αυτές της τράπεζας και άφηνε της εφορίας ή κάποιες άλλες φορές ρύθμιζε τα χρέη του στην εφορία και άφηνε τις οφειλές του ασφαλιστικού ταμείου του» τόνισε. « Τώρα ερχόμαστε και λέμε στους πολίτες “ελάτε να ρυθμίσουμε όλο το ιδιωτικό χρέος”» συμπλήρωσε.

Τέλος ρωτήθηκε εάν οι servicerς -τράπεζες  είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίσουν σωστά και δίκαια τις οφειλές του πολίτη. « Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ρυθμίσεις του εξωδικαστικού διμερώς. Δεν είναι υποχρεωμένοι. Με βάσει  το ευρωπαϊκό πλαίσιο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα. Άλλωστε ούτε και ο εξωδικαστικός του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποχρεωτικότητα, δεν μπορεί να έχει»  απάντησε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.