ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ευρωζώνη: 1,9 δισ. ευρώ οι απάτες με πλαστικό χρήμα το 2019

1 min read

Στα 1,87 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2019 η αξία της απάτης μέσω του «πλαστικού χρήματος» στην Ευρωζώνη.

Η αξία των συναλλαγών αυτών εμφάνισε μείωση τη χρονιά που πέρασε, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση οι πάσης φύσεως «δόλιες συναλλαγές» μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον τζίρο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Το 2019 οι συναλλαγές μέσω καρτών στην Ευρωζώνη, Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχνενστάιν (οι χώρες αυτές συνιστούν τη λεγόμενη SEPA περιοχή) έφθασαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, στα 5,16 τρισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ που διακινούνται μέσω των καρτών μόνο τα 3,6 σεντς αφορούσαν δόλιες συναλλαγές.

Η έκθεση του Ευρωσυστήματος για την απάτη με κάρτες

Η έβδομη έκθεση του Ευρωσυστήματος για την απάτη με κάρτες, η οποία αναλύει στατιστικές πληροφορίες για κάρτες, συναλλαγές πληρωμών και απάτη στη ζώνη του ευρώ, αποκαλύπτει ότι το 80% των δόλιων συναλλαγών με κάρτες το 2019 προέκυψε από τις λεγόμενες πληρωμές με κάρτα που δεν υπάρχει (CNP), οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτυακών ή κινητών συναλλαγών. Σε σύγκριση με το 2018, η αξία της απάτης CNP αυξήθηκε κατά 4,3%.

Δόλιες συναλλαγές σε τερματικά σημεία πώλησης (POS) και αυτοματοποιημένα ταμειακά μηχανήματα (ATM) αντιπροσώπευαν το 15% και το 5% αντίστοιχα της συνολικής αξίας της απάτης με κάρτες το 2019.

Η συνολική αξία της απάτης που διαπράχθηκε στα τερματικά POS ήταν ελαφρώς υψηλότερη, καθώς αυξήθηκε κατά 2,2% το 2019. Η μείωση της απάτης στα ΑΤΜ οφείλεται σε αξιοσημείωτη μείωση σε δόλιες συναλλαγές που αφορούν πλαστές κάρτες που αποκτήθηκαν εκτός του SEPA, καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας “chip and pin” (το πρότυπο EMV) έχει μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες για διάπραξη απάτης χρησιμοποιώντας κάρτες με πλαστές μαγνητικές ταινίες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.