ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ευ. Μυτιληναίος Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν την χώρα

1 min read

Κάλεσμα στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας να ανταποκριθούν στην σοβαρή πρόκληση στήριξης της ελληνικής οικονομίας έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο μέγεθος και τις επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ότι: «Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «η πανδημία του covid-19 είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα. Άλλαξε τον κόσμο κι έφερε ανακατατάξεις: πολιτικές, προτεραιότητες, νοοτροπίες, απόψεις, οικονομικά υποδείγματα. Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση».

Οικονομία

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «αν υπάρξει δεύτερο κύμα covid, θα είναι πιο  διαχειρίσιμο, ελπiζω να αποφύγουμε το lock down. Είναι δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020. Η ιστορία του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία.Εξαρτάται από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε αντίστοιχη θα είναι η ανάκαμψη. Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη. Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή. Θέλω να είστε σίγουροι, ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε και προσπαθούμε, ώστε το 2020 να είναι σαν το 2019».

Σε ετοιμότητα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι «η MYTILINEOS όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε με αποτελεσματικότητα. Καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα. Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Όλες οι δομές μας της Mytilineos, σύμφωνα με τον επχειρηματία, επαγρυπνούσαν από νωρίς. «Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που “μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας».

Οι επιδόσεις της εταιρείας

H MYTILINEOS επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα, σύμφωνα με τη διοίκησή της, θωρακίστηκε περαιτέρω στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

  1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη
  2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
  3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο ΦΑ με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 – η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο. 
  4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200Κ πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250Κ
  5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων
  6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους
  7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις
  8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης

Πορεία μεγεθών το 2020

«Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε – σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους  – για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μέρισμα

Για το μέρισμα ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε «είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του covid. Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα»

Δημοσίευση στα Social Media