ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

29 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ESM: «Πολύ λίγα, πολύ αργά για τους εφιάλτες των κρίσεων!»

1 min read

Πρότεινε τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθερότητας της ευρωζώνης συνολικού ύψους έως 250 δισ. ευρώ

Μπροστά σε ακόμα ένα εξωτερικό σοκ, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάει με σταυρωμένα χέρια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρότεινε χθες τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθερότητας της ευρωζώνης, συνολικού ύψους έως 250 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας τέτοιων εξωτερικών σοκ.

Στελέχη του μηχανισμού συμφωνούν πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πιέζουν για τη σύσταση δημοσιονομικού ταμείου σταθεροποίησης για την ευρωζώνη, ενώ σαφώς στο φόντο βρίσκεται και η ενεργειακή κρίση. «Η προοπτική μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων σοκ αυξάνεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή μπορούν άμεσα ή έμμεσα να προκαλέσουν σημαντικά σοκ στην ευρωζώνη» επισημαίνουν.

Η χορήγηση δανείων μπορεί να φτάνει έως το 4% του ΑΕΠ των χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω εξωτερικού σοκ. Για να είναι επιλέξιμη μία χώρα, δεν θα πρέπει να υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών ανισορροπιών, ανοίγοντας ενδεχομένως ένα νέο κουτί της Πανδώρας για χώρες που πέρασαν δύσκολα τον καιρό των μνημονίων.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζεται από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM συν ένα μικρό περιθώριο 0,1%. Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί εξέφρασε χθες την πεποίθηση πως οι χώρες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα βάλουν τέλος στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, παρά το γεγονός πως ορισμένες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο από άλλες. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πού βασίζει την αισιοδοξία της.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Κομισιόν είχε διανείμει την πρότασή της στους 27 για το έκτο πακέτο κυρώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απογειωθούν χθες οι τιμές του πετρελαίου. Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι brent Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε κατά 4,92% και έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων. Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

Δημοσίευση στα Social Media