ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Σεπτεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ESM: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα προγράμματα στήριξης ήταν…fail story

1 min read

Η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ, ή 5,6% του ΑΕΠ της, ετησίως, χάρη στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού, Ρολφ Στράουχ.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στην ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης μετά την κρίση και στη συμβολή του ESM σε αυτή.Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα του μηχανισμού που έχουν προσφέρει εξοικονόμηση κεφαλαίων στα κράτη – μέλη που χρειάστηκαν στήριξη, όπως η Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων.

«Σήμερα τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματά μας είναι success stories, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πτώση της ανεργίας. Η Ελλάδα είναι η μόνη που παραμένει σε πρόγραμμα του ESM» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχαν τόσα προβλήματα και η δημόσια διοίκηση δεν ήταν τόσο αδύναμη.«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχοντας δανείσει κεφάλαια ύψους 188 δισ. ευρώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ESM έχει στα βιβλία του 50% του ελληνικού χρέους κι αυτό μπορεί να φτάσει στο 60% μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, έκανε ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας ότι αναμένεται να έχουν φέτος την καλύτερη επίδοση από το 2007, ενώ σχολίασε και τον μελλοντικό ρόλο του μηχανισμού ως ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα μπορεί «να σχεδιάζει, να διαπραγματεύεται και να ελέγχει τα προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη σε συνεργασία με την Κομισιόν».

Πηγή: Newmoney.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.