ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

8 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχεται νέος επανυπολογισμός συντάξεων από μηδενική βάση

1 min read

Μέσα σε αυτές είναι και πολλές επανυπολογισμένες συντάξεις που βγήκαν με υψηλά ποσά, παρόμοια με αυτά των συντάξεων των 7.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ που βρήκαν στο υπουργείο

Επανυπολογισμό συντάξεων από μηδενικής βάσης για χιλιάδες κατ’ εκτίμηση δικαιούχους υποχρεώνεται να διενεργήσει το υπουργείο Εργασίας γιατί διαπιστώθηκε ότι και στις παλιές συντάξεις υπήρξαν πολλά λάθη στα ποσά που «άντλησαν» τα Ταμεία για να βγάλουν την ανταποδοτική σύνταξη και τις προσωπικές διαφορές που απορρέουν από τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέσα σε αυτές είναι και πολλές επανυπολογισμένες συντάξεις που βγήκαν με υψηλά ποσά, παρόμοια με αυτά των συντάξεων των 7.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ που βρήκαν στο υπουργείο για αιτήσεις νέων δικαιούχων και μπλοκαρίστηκαν με εντολή του Γιάννη Βρούτση μέχρι να διευθετηθεί το όριο (πλαφόν) που εξετάζεται να νομοθετηθεί ώστε να εξορθολογιστούν τα ποσά που καθ’ ομολογίαν όχι μόνον του υπουργείου, αλλά και στελεχών του ΕΦΚΑ, είναι υπερβολικά (σύνταξη 10.000, 12.000 και 20.000 ευρώ τον μήνα) και ουδέποτε είχαν εκδοθεί στα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα ακόμη και όταν δεν υπήρχαν μνημόνια.

Ορισμένες από τις υψηλές συντάξεις όμως (226 συνολικά) με ποσά από 3.000 ευρώ τον μήνα ως και 7.500 ευρώ τον μήνα έχουν ήδη εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ με την ανοχή ή και συνενοχή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου. Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» φαίνεται πόσες είναι και σε ποια Ταμεία.

Σφύριζαν αδιάφορα

Το νέο στοιχείο μάλιστα που προκύπτει από τις εξελίξεις στο μείζον αυτό θέμα που ανέδειξε με μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης που πήρε στα χέρια του ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης είναι ότι η πρώην υπουργός Ε. Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος δεν είναι μόνον ότι γνώριζαν αλλά ότι είχαν πάρει και εισήγηση από υπηρεσιακούς παράγοντες για να μπει πλαφόν, αλλά την αγνόησαν! Τώρα βέβαια λένε ότι είχαν πρόθεση να φέρουν πλαφόν αλλά τους πρόλαβαν οι εκλογές… Η ουσία είναι ότι η εισήγηση που τους δόθηκε λέει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», για πλαφόν σύνταξης στα 4.608 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, που θα έχει εφαρμογή και στους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν επανυπολογισμό. Τίποτε από αυτά όμως δεν έγιναν παρότι υπήρχε ενημέρωση από τον Ιούλιο του 2018 (ένα χρόνο πριν) με έγγραφο του ΕΦΚΑ ότι θα εκδίδονταν και συντάξεις των 23.000 ευρώ λόγω των στρεβλώσεων του νόμου 4387!

Επανεκκίνηση

Δίνοντας συνέχεια στις αποκαλύψεις, χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης είπε (μιλώντας στον ΑΝΤ1) ότι οι πληροφορίες που έχει δείχνουν να έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart (σ.σ.: επανεκκίνηση) στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις. Πόσες θα επανεξεταστούν μένει να φανεί μόλις ερευνηθούν τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον επανυπολογισμό και τι αυξήσεις προέκυψαν. Από μια πρώτη εικόνα, πάντως, εντοπίστηκαν υψηλά ποσά σε συνταξιούχους ΔΕΚΟ ενώ σε περιπτώσεις δικαιούχων του ΟΑΕΕ έγιναν επανυπολογισμοί στο… περίπου, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία (ετών ασφάλισης και αποδοχών) για τις αρχικές του συντάξεις!

Κόντεμα…

Στον επανυπολογισμό που θα γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν οι προσωπικές διαφορές και θα κοντύνουν οι αυξήσεις που δόθηκαν εφόσον δεν αντανακλούν σε πραγματικά μεγέθη μισθών, εισφορών και ετών ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα εξισορροπήσει τις αποδοχές και για τους παλαιούς συνταξιούχους, χωρίς αυτό να σημαίνει μειώσεις, αφού θα διατηρήσουν την όποια νέα προσωπική διαφορά προκύψει.

Το πλαφόν θα είναι με βάση τις αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης που όπως αποκάλυψε χθες ο «Ε.Τ.» θα έχουν ταβάνι τις 5.860 ευρώ μηνιαίως, ώστε για παράδειγμα στα 42 έτη η ανταποδοτική να μην ξεπερνά τα 2.742 ευρώ τον μήνα και μαζί με την εθνική να φτάνει στα 3.126 ευρώ. «Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις», είπε ο υπουργός για να «αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί (σ.σ.: 226 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του ΕΦΚΑ), οι οποίες, όπως είπε, θα προσαρμοστούν στο νέο ανώτατο όριο που επεξεργάζεται αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο.

Από eleftherostypos

Μοιράσου το άρθρο μέσω:

Δημοσίευση στα Social Media