ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερσίν Τατάρ: Προστατεύω τα δικαιώματα της Τουρκίας

1 min read

«Η πενταμερής για το Κυπριακό είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι με τον με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν να στηρίξουν «τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων (με τον κ. Αναστασιάδη), ενώ ανέφερε πως η πενταμερής είναι μια ευκαιρία να θέσουν τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις τους έξω από τα παρόντα καλούπια. Όπως είπε εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι «θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους».

Για τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «λέγεται ότι έχει αποσυρθεί» αλλά κατά τη γνώμη του «με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά» τους στο Κυπριακό. «Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους», ανέφερε.

«Θα προστατεύσω και τα συμφέροντα της Τουρκίας»

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο Τατάρ είπε ότι «η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί» και υπενθύμισε τα λόγια του Σοκουλού Μεχμέτ Πασά έπειτα από την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα του Οθωμανικού ναυτικού που ακολούθησε το 1573 από τους Σταυροφόρους: «Εμείς κόψαμε το χέρι σας παίρνοντάς σας στην Κύπρο. Εσείς νικώντας το ναυτικό μας ξυρίσατε τη γενειάδα μας. Το κομμένο χέρι δεν αναπληρώνεται, αλλά η ξυρισμένη γενειάδα μεγαλώνει πιο άγρια».

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεράπευσε γρήγορα τις πληγές της και δημιούργησε το ισχυρότερο ναυτικό στην Μεσόγειο, ενώ οι Σταυροφορίες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της Κύπρου. «Η Κύπρος για όλες τι χώρες της περιοχής είναι σημαντική τόσο από στρατηγικής και από εμπορικής άποψης αλλά πιο σημαντική είναι για την Τουρκία. Εάν η Κύπρος περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας πως «ασφαλώς για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και το δίκαιό μας χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της, αλλά και η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη τη συμβολή των Τουρκοκύπριων».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ως δύο αδελφικά κράτη και άνθρωποι του ιδίου έθνους πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλά και να συνεργαστούμε. Είμαι αυτής της άποψης. Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο τα δικάμας αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας κανείς δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα».

«Υπάρχει διαφορά απόψεων»

Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε ότι «εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση. Ασφαλώς εν συντομία εμείς εκφράσαμε τη δική μας θέση και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του. Είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Κατ’ εμένα η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Τί θα γίνει μετά από αυτό; Η “τδβκ”, ζει και θα συνεχίσει να ζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το “κράτος” μας και τον “λαό” μας».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.