ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερντογάν Πούτιν: Διαδικτυακά εγκαίνια στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου

1 min read

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους δεσμούς Μόσχας-Άγκυρας στον ενεργειακό κλάδο και σε ευρύτερους οικονομικούς τομείς, καθώς μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν διαδικτυακά στην τελετή εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου και στη σημερινή τελετή έγινε η πρώτη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στην πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στη νότια επαρχία Μερσίνη της Τουρκίας.

«Πρόκειται για εμβληματικό έργο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επικοινωνίας. «Αποφέρει αμοιβαία οικονομικά οφέλη και, φυσικά, συμβάλλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας».

Ο Πούτιν περιέγραψε το Ακούγιου ως «το μεγαλύτερο πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στον κόσμο» και σημείωσε ότι αυτό θα σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εισάγει λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον.

«Αλλά η Τουρκία θα απολαύσει το πλεονέκτημα μιας χώρας που έχει τη δική της πυρηνική ενέργεια, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι μια από τις φθηνότερες μορφές», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την υποστήριξή του στο έργο, προσθέτοντας: «Θα λάβουμε μέτρα για την κατασκευή ενός δεύτερου και ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο Ερντογάν κατάφερε να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τον Πούτιν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι, η Τουρκία βοήθησε στη διαμεσολάβηση, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, για μια συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την τελετή στο Ακούγιου, ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Πούτιν, πρόθυμος να δημιουργήσει νέες αγορές για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εκτός Ευρώπης, που είναι παραδοσιακά ο κύριος πελάτης της Μόσχας, επανέλαβε το αίτημά του να γίνει η Τουρκία περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου «για να προμηθεύει ενδιαφερόμενους ξένους αγοραστές σε τιμές αγοράς».

Το έργο στο Ακούγιου, ύψους 20 δισ. δολαρίων και ισχύος 4.800 μεγαβάτ, προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ενταχθεί στη μικρή λέσχη των χωρών με πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τη λειτουργία της μονάδας το επόμενο έτος… προκειμένου να είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή βάση από το 2025, όπως συμφωνήσαμε», δήλωσε ο Αντρέι Λιχατσόφ, επικεφαλής της Rosatom, πριν από την τελετή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ταλαιπωρείται από ιογενή γαστρεντερίτιδα, εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά στην τηλεόραση από το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους εμφανίζεται χλωμός, ακούγοντας ένα μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Πούτιν.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είχε αναφέρει νωρίτερα πως η υγεία του προέδρου είναι καλή και ότι το συντομότερο δυνατόν θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιοριστεί», είπε ο υπουργός.

Ο πρώτος γύρος των κρίσιμων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.