ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερντογάν: «Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή»

1 min read

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οικοδομήσει μια «ισχυρή» χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, μετά την ορκωμοσία του, για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή», είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του. «Αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους», συνέχισε.

Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο, προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ. «Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία», τόνισε.

«Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές (…) για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες», συνέχισε.

Με το νέο σύστημα καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίζει ο ίδιος τους υπουργούς και να απομακρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Απόψε το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των 16 υπουργών του.

«Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας, έχοντας την επίγνωση ότι είμαι ο πρόεδρος όχι μόνον εκείνων που με ψήφισαν αλλά και των 81 εκατομμυρίων» Τούρκων, είπε, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διασφαλίσει τις ελευθερίες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή περιοχής από την οποία προέρχονται. «Αφήνουμε πίσω μας την εποχή που οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη χώρα αποξενώνονταν, περιθωριοποιούνταν, διώκονταν για οποιοδήποτε λόγο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία επί 15 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος. «Είμαι στην πολιτική για πάνω από 40 χρόνια. Ήρθαμε για να γίνουμε υπηρέτες του λαού, όχι αφέντες του», είπε.

Πριν κατευθυνθεί στο προεδρικό μέγαρο των 1.150 δωματίων ο Ερντογάν επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Στην τελετή παρέστηκαν πολλοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ματαιωθεί η τελετή λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωπιο και να τραυματιστούν άλλοι 318. Ο Ερντογάν είπε στους προσκεκλημένους του ότι ακυρώθηκαν ένα σόου με λέιζερ και χορευτικά.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.