ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερντογάν: “Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν”

1 min read

Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στην επιχείρηση που πραγματοποιεί κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται “σε συμφωνία” με τη Μόσχα.

“Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία”, επισήμανε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

“Η επιχείρηση στην Αφρίν δεν διεξάγεται κατά των Κούρδων αδελφών μας. Είναι μια επιχείρηση για να πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, τόνισε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι “η επιχείρηση στην Αφρίν θα τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι”.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον δεν έχουν σταματήσει να οξύνονται τους τελευταίους μήνες.

“Η Αμερική μας λέει ‘η διάρκεια (της επιχείρησης) πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη (…) Πως τολμάτε να μας το λέτε αυτό;”, είπε και κατέληξε: “Θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε”.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη σύγκρουση στη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το Σάββατο ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, πολλαπλασιάζοντας τα αεροπορικά του πλήγματα και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι υπάρχει μια συμφωνία με την Άγκυρα και έχει και αυτή ζητήσει “αυτοσυγκράτηση” από την Τουρκία.

Ωστόσο αριθμός αναλυτών κρίνει ότι δεν μπορεί να εξαπολυθεί μια μεγάλη επιχείρηση στη Συρία χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο στο βόρειο τμήμα της χώρας αυτής και απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους στρατιώτες που είχε αναπτύξει στην Αφρίν.

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι είναι η πτέρυγα στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια ώρα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από πύραυλο που ερρίφθη από την συριακή περιοχή Αφρίν σε στρατόπεδο στην Τουρκία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, στο οποίο βρίσκονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan.

Την ώρα που η τουρκική επιχείρηση κατά της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακής των YPG στην Αφρίν εισερχόταν στην τρίτη ημέρα της, ένας πύραυλος έπληξε την περιοχή Κιριχάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Αυτοί που σκοτώθηκαν πιστεύεται ότι είναι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που μετέχουν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Dogan.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.