ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι αλλάζει και από πότε θα ισχύσει η… μείωση της ποινής

1 min read

Από τον Αύγουστο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, με τη μείωση της «ποινής» (μείωση της σύνταξής τους) από το 60% στο 30%.

Με την εφαρμογή του σχετικού μέτρου, όσοι συνταξιοδοτούνται και παράλληλα απασχολούνται θα δικαιωθούν και αναδρομικά 5-6 μηνών.

Το πλαίσιο των αλλαγών το οποίο προβλέπεται από τον νόμο 4670/20 για τους συνταξιούχους οι οποίοι συνεχίζουν παράλληλα να εργάζονται περιγράφεται αναλυτικά στις νεότερες ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας.

Οι μεταβολές που επέρχονται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι οι εξής:

1)   Από τον Αύγουστο αναμένεται να μειωθεί η «ποινή» της μείωσης του ποσού της σύνταξης από το 60% στο 30%. Το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν αναδρομικά 5-6 μηνών (τα ποσά θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη σύνταξη που καθένας λαμβάνει).

2)   Οι συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ που απασχολούνται σε εκπαιδευτικό έργο στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση θα υπαχθούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

3)   Εξαιρούνται από τη μείωση κατά 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

4)   Κατά έναν χρόνο επεκτείνεται η μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), δηλαδή πριν από τις 14 Μαΐου 2016, και οι οποίοι δεν έχουν υποστεί μείωση στη σύνταξή τους, επειδή υπάγονταν στο προηγούμενο καθεστώς. Με τον νόμο Βρούτση αρχικά καθορίστηκε ότι θα μειώνονταν οι συντάξεις τους απο την 1η Μαρτίου 2021 και έπειτα. Με τη σχετική τροπολογία που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπεται γι’ αυτούς τους συνταξιούχους η επέκταση της μεταβατικής περιόδου για ακόμα ένα έτος, δηλαδή έως την 1η Μαρτίου 2022.

5)      Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή της σύνταξης όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της.

Δημοσίευση στα Social Media