ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερχονται Νέες ανατιμήσεις Βαρύ κι ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς

1 min read

Από τον Σεπτέμβριο οι τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί από 10-35%!

Συνεχείς αλλαγές στα… ταμπελάκια με τις τιμές κάνουν τα σούπερ μάρκετ και όλα τα καταστήματα τροφίμων, αφού οι ανατιμήσεις είναι «αστρονομικά» γρήγορες και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, οι τιμές σε σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί από 10-35%!

Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι το μέσο καλάθι ενός νοικοκυριού έχει αυξηθεί από 15-25% και ακόμα δεν έχουν φανεί για τα καλά και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τα 100 ευρώ επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό το μήνα, είναι μάλλον μια… συντηρητική προσέγγιση για τα όσα αναγκάζονται να υπομείνουν και να ξοδέψουν… όσα νοικοκυριά μπορούν (αλλά και όσα δεν μπορούν…).

Σύμφωνα με τους ισχυρούς των σούπερ μάρκετ οι νέες ανατιμήσεις οφείλονται στην κατάσταση στην Ουκρανία. Και το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που έχουν πάρει την ανιούσα. Ήδη στους περισσότερους φούρνους η φραντζόλα των 330γρ. πήγε από το ένα ευρώ, στο 1,30.

Οι νέες αυξήσεις στους παραγωγούς από 15 Απριλίου, για τις οποίες έχουν ήδη ενημερωθεί και οι μεγάλες αλυσίδες πώλησης (και μέχρι το τέλος Μαΐου θα τις νιώσει για τα καλά και η τσέπη μας), αφορούν αγαθά όπως:

  •  τα σπορέλαια με 10-15% πάνω,
  • το αλεύρι έως 18% πάνω,
  • τα αρτοσκευάσματα με αυξήσεις από 6-13%,
  • τη ζάχαρη με αύξηση 10%
  • το γάλα και τους χυμούς με 3% πάνω.

Σύμφωνα πάντως με την Κυβέρνηση, θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών με επιδότηση σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο στήριξης σε καλλιέργειες που θα ενισχύσουν την αυτάρκεια της Ελλάδας, υπό το φάσμα των πιθανών μελλοντικών ελλείψεων.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζεται η ενεργοποίηση 300.000 στρεμμάτων γης (που βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης) για την σπορά ηλίανθων, από τα οποία θα παραχθεί ελληνικό ηλιέλαιο.

Δημοσίευση στα Social Media