ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχονται δύσκολες ημέρες – Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, πλησίον του 4%, το χρηματιστήριο προσεχώς 750 μον…

1 min read

Νέα μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, αφού το 10ετές κρατικό ομόλογο από χαμηλό 2,90% πρόσφατα… έχει εκτοξευθεί στο 3,80%.
Το Γερμανικό 10ετές έχει φθάσει ξανά στο 1,30% διαμορφώνοντας το spread την απόδοση μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου Γερμανικού στις 250 μονάδες βάσης ή 2,5%.
Ταυτόχρονα επιδείνωση καταγράφεται και στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 3,62%…

Γιατί καταγράφεται επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα;

Πρωτίστως τα ομόλογα αποτελούν όπως και το χρηματιστήριο τον καθρέφτη της οικονομίας.
Η Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης 4% και με έσοδα από τον τουρισμό στα 18 με 19 δισεκ. ευρώ…δεν αποτελούν πειστικό αφήγημα ότι όλα… βαίνουν καλώς.
Οι επενδυτές βλέπουν…αυτά τα νέα για την ελληνική οικονομία, ως προεξοφλημένα νέα, ως πλήρως αποτιμημένα.
Οι επενδυτές αναλύουν τους κινδύνους που φαίνονται στον ορίζοντα και ξεκάθαρα θεωρούν ότι μαύρα σύννεφα σκιάζουν στον επενδυτικό ουρανό της Ελλάδος.
Θα υπάρξουν άσχημες ημέρες και δυστυχώς οι κυβερνήσεις έχουν εξαπατήσει τις κοινωνίες τους, δεν έχουν πει την αλήθεια, δεν έχουν προετοιμάσει τις κοινωνίες για τις δύσκολες ημέρες.
Εξαπατημένη είναι και η ελληνική κοινωνία παρουσιάζεται ένα ιδανικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία που δεν έχει καμία σχέση με την δύσκολη πραγματικότητα…

Οι λόγοι της επιδείνωσης…

Γιατί ξανά τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη;

1)Ένας λόγος είναι κερδοσκοπικός.
Πολλά funds, – το bankingnews το έχει επισημάνει έγκαιρα – θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια που αυτό σημαίνει επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα….
Έχει αναλυθεί ότι η ΕΚΤ εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το όριο του 4% με 4,20% δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός… αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στιγματιστεί.
Όποιος προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…

2)Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω.
Π.χ. στην Βρετανία η Citigroup περιμένει έως τον Ιανουάριο του 2023, πληθωρισμό 18%, ενώ επιδείνωση θα υπάρξει και στην Γερμανία και σε πολλά άλλα κράτη.
Σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον… η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, τα επιτόκια παρέμβασης θα αυξηθούν ακόμη 0,50% ίσως και 0,75% και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης από 0,50% θα φθάσει στο 1%.
Με τις εκτιμήσεις ότι τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της FED να φθάνουν στο 4% και της ΕΚΤ μεταξύ 2,5% με 3% από αρχικές εκτιμήσεις έως 1,75%… οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.

3)Η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην μεν Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Meloni εάν μάλιστα πάρει και την σωστή απόφαση να καταργήσει τις λανθασμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας… θα υπάρξει κύμα… ανατροπών στην Δύση.
Στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολιτική ομηρεία…
Η πολιτική ομηρεία της σημερινής κυβέρνησης αρχίζει να αποτιμάται από τους επενδυτές…

Αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα και με την παραδοχή ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί ξανά στις 750 μονάδες ή πτώση -16% με -17% τις επόμενες 6-10 εβδομάδες και σταθμίζοντας τους κινδύνους που ήδη είναι γνωστοί, όξυνση της ενεργειακής κρίσης, Ουκρανικό, πολιτικές ανατροπές κ.α. νομοτελειακά η κοινωνία θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται… για πολύ – πολύ δύσκολες ημέρες.
Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα ξαναδεί τις 750 μονάδες… από σχεδόν 900 μονάδες της τρέχουσας περιόδου…

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media