ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Έρχεται» το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid – «Λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση στην ΕΕ

1 min read

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EU Digital Covid Certificate), το οποίο οδεύει πλέον προς έγκριση από τα κράτη-μέλη και ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

  • «Λευκός Καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.
  • Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το πιστοποιητικό ολοκληρώθηκε με συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας επίκειται να ανακοινωθούν.
  • Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου αφού θα έχει προηγηθεί ψηφοφορία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ζητούμενο της ΕΕ είναι να αποτελέσει το πιστοποιητικό βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια στην Ένωση το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει προ ημερών τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρά την πανδημία.

Οι ευρωβουλευτές είχαν συμφωνήσει ότι οι κανόνες για το νέο «Πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο Covid-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊό, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, έχουν υπογραμμίσει οι ευρωβουλευτές.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.