ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

8 Δεκεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχεται τέλος των ΑΤΜ.  έξω από πολυκαταστήματα Τι εξετάζεται

1 min read

Έρχεται τέλος για το δίκτυο των ΑΤΜ.  έξω από πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κλπ.;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, οι τράπεζες εξετάζουν την πώληση του δικτύου των ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός τραπεζικού καταστήματος προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα.

Πρόκειται για τα λεγόμενα off site μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, δηλαδή αυτά που είναι τοποθετημένα εκτός του τραπεζικού δικτύου, όπως π.χ. σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία ανά την Ελλάδα, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν την τοπική πελατεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κυρίως εμπορικά σημεία ή σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης – ξενοδοχεία, σταθμούς μετρό, και τα οποία είναι κερδοφόρα, σημαντικός είναι ο αριθμός των off site ATM που βρίσκονται, π.χ., σε νοσοκομεία, δημοτικά σημεία και αλλού, που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά και περιοχές της χώρας και η συντήρησή τους είναι ζημιογόνος για τις τράπεζες.

Τα προβλήματα

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πώλησή τους θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας τους προκειμένου να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, κάτι που δεν μπορεί να προεξοφλεί. Ένα δεύτερο βασικό πρόβλημα,  είναι ότι η πώλησή τους θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση των χρεώσεων που πληρώνουν για διατραπεζικές συναλλαγές οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και έτσι το δίκτυο των ATM θα πάψει να αποτελεί ένα σημείο για φθηνές συναλλαγές, ειδικά για τις περιοχές αυτές που αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες ως ειδικές περιπτώσεις και απαλλάσσονται σήμερα από χρεώσεις. Αυτοί είναι και οι λόγοι που n πώληση των off site ATM, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σκέψη που απασχολεί αρκετά χρόνια τις τράπεζες, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις τράπεζες,  η συντήρηση αυτού του δικτύου των ΑΤΜ δηλαδή  η εκμίσθωση, ο ανεφοδιασμός τους και η ασφάλειά τους αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τις τράπεζες, ενώ πρόσθετο παράγοντα κόστους συνιστούν τα αυξανόμενα φαινόμενα κλοπών που διαπιστώνονται κυρίως στα ΑΤΜ που είναι εκτός των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν, καθιστώντας τη λειτουργία τους εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Ένας επίσης βασικός λόγος για τον οποίο η συζήτηση για την πώληση τους έχει επανέλθει στο προσκήνιο είναι η μεγάλη αύξηση που σημειώνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυρίως μέσω Internet και mobile banking που έρχονται να υποκαταστήσουν όχι μόνο τις συναλλαγές στο φυσικό κατάστημα, αλλά και αυτές μέσω ΑΤΜ που πάντως συνεχίζουν να εξυπηρετούν το 45% -48% των εγχρήματων συναλλαγών στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των ΑΤΜ βαίνει μειούμενη ή στην καλύτερη περίπτωση αυξάνεται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που εμφανίζουν τα πιο σύγχρονα ψηφιακά κανάλια, όπως το Internet και το mobile banking που αναπτύσσονται με ρυθμούς  κατά 10%  και 45% αντίστοιχα. Αυτό συνιστά έναν πρόσθετο λόγο για τη σταδιακή απαξίωση των ΑΤΜ, ειδικά αυτών που είναι σε εξωτερικά σημεία και τα οποία δεν είναι τόσο αναβαθμισμένα  όπως τα ΑΤΜ στα καταστήματα που εξυπηρετούν πλέον πολύπλοκες συναλλαγές.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.