ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έρχεται μαύρο καλοκαίρι: Ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών – Έντονη ανησυχία για την απραξία της κυβέρνησης

1 min read

Κατά το περσινό καλοκαίρι, από την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε τη χώρα μας, έγινε στάχτη ολόκληρη, σχεδόν, η βόρεια Εύβοια και κόντεψε να εξαφανιστεί και το τελευταίο πράσινο που έχει απομείνει στην Αττική, με την κυβέρνηση να έχει ως μοναδική «απάντηση» σε όλες τις δασικές πυρκαγιές τις εκκενώσεις και τις… επευφημίες ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Από εκεί και πέρα υπήρξαν υποσχέσεις ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα, καθώς θα ενισχυθούμε σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στα οποία είχαμε υστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να απευθυνόμαστε στο εξωτερικό για ενισχύσεις. Ωστόσο, σε πρόσφατη σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκαθάρισε πως φέτος, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα στερηθούμε των υπηρεσιών του Ρωσικού «θωρηκτού» Beriev.

Και, σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει πως, από την αρχή του έτους, έως και το Σάββατο 9 Απριλίου, καταγράφεται μια -σχεδόν- εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του… 750%(!) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021.

Γράφημα 1: Συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (πορτοκαλί γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο δασικών πυρκαγιών κατα την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο

Στο 275% η αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης

Εξίσου ανησυχητική, σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο, είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στην χώρα μας, η οποία φτάνει το 275%, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Σε απόλυτους αριθμούς, τόσο οι δασικές πυρκαγιές, όσο και η συνολική καμένη έκταση, καταγράφουν φέτος τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, από το 2008 έως και το 2021.

Πιο αναλυτικά, από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου στη χώρα μας έχουν χαρτογραφηθεί από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές, έναντι 4,4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο, ενώ έχουν καεί 10.330 στρέμματα, έναντι 375 στρεμμάτων κατά μέσο την ίδια περίοδο.

Γράφημα 2: Συνολική καμένη έκταση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (κόκκινη γραμμή). Η μαύρη γραμμή δείχνει το μέσο όρο καμένων εκτάσεων κατά την περίοδο 2008-2021, και η γραμμοσκιασμένη γκρι ζώνη δείχνει το εύρος μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής για την ίδια περίοδο

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί για δραματική αύξηση των δασικών πυρκαγιών στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια, με τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα να συνεπάγονται σφοδρότερους, ζεστότερους και υγρότερους ανέμους που ενισχύουν τις φλόγες, μετατρέποντας τα δασικά τοπία σε «πυριτιδαποθήκες». Ακούει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;…

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.