ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εποχές μνημονίων θυμίζουν τα χρέη στην εφορία… Ρεκόρ οφειλετών

1 min read

«Μαύρος» Οκτώβριος! Εκτοξεύτηκαν τα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο για τον μήνα Οκτώβριο. Τα νούμερα στις οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προκαλούν «ίλιγγο».

Σύμφωνα με την έκθεση τρίτου τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, τον μήνα Οκτώβριο έμειναν απλήρωτοι φόροι 670 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 498.982 σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ.

Αυτή η μείωση θεωρείται «πλασματική», καθώς φέτος αρκετοί φόροι έχουν ανασταλεί για το 2021. Ως αποτέλεσμα όσοι φορολογούμενοι δεν θα πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους δεν έχουν προσμετρηθεί στα στατιστικά της ΑΑΔΕ. Την ίδια ώρα ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά μισό εκατομμύριο φορολογουμένους, σπάζοντας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ. Πλέον όσοι χρωστούν στην Εφορία ξεπερνούν τα 4.300.000, όταν τον Σεπτέμβριο περίπου 3.800.000 είχαν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τις φορολογικές Αρχές.

«Βαρύς» μήνας

Ο Οκτώβριος ήταν «βαρύς» μήνας φορολογικά, καθώς έπρεπε να καταβληθεί διπλή δόση ΕΝΦΙΑ, η 4η δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και οι ρυθμίσεις στις οποίες είχαν υπαχθεί οι φορολογούμενοι. Παράλληλα τον Οκτώβριο δεν υπήρχε καμία αναστολή στην πληρωμή φόρων, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας είχαν ξεκινήσει τα τοπικά lockdowns, ενώ είχαν υιοθετηθεί αυστηρά μέτρα σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Πέραν από τη «βροχή» φόρων εν μέσω πανδημίας, οι φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες ανάγκες επιβίωσής τους, με τα χρήματα από τα επιδόματα του κράτους.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν και εφαρμόστηκε η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, οι οφειλέτες κυμαίνονταν κοντά στα 4.000.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το άθροισμα μαζί με τις οφειλές των προηγούμενων ετών φτάνει τα 106,7 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν και τα 23 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», το εισπράξιμο χρέος των φορολογουμένων προς το Δημόσιο φτάνει τα 83,6 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση εμφανίζεται στον αριθμό των φορολογουμένων για τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.720.743 τον Σεπτέμβριο σε 1.784.427 άτομα τον Οκτώβριο. Μικρότερη συγκριτικά ήταν η αύξηση στο πλήθος των οφειλετών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.286.515 άτομα τον Σεπτέμβριο σε 1.291.968 άτομα τον Οκτώβριο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.