ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το βάρος επιστροφής των ενισχύσεων

1 min read

Παράθυρο ανάκλησης των σημειωμάτων της ΑΑΔΕ για επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής μόνο για τις περιπτώσεις με επουσιώδεις παραβάσεις της ρήτρας απασχόλησης αφήνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας που κάνει λόγο για λάθη του συστήματος και εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες εφόσον διαπιστωθούν τυπικές παραβάσεις στον όρο για τη απασχόληση – όπως για παράδειγμα η πρόσληψη να έγινε στις 4 του μήνα και όχι την 1η – θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις που θα απαλλάσσουν τους υπόχρεους από το βάρος της επιστροφής των ενισχύσεων.

Ευκαιρία

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας αλλά δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων.
Διευκρινίζεται από τις ίδιες πηγές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευελιξία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε σαφής παραβίαση της νομοθεσίας.
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
  • Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση το 2019.
  • Μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.
  • Αναδρομική διακοπή εργασιών.

Ειδοποιητήρια σε 20.000 επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 20.000 φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι δεν τήρησαν τους όρους για την χορήγηση των «φθηνών» κρατικών δανείων και κυρίως τη ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων η μη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας.
Παράλληλα εφόσον η επιχείρηση έλαβε μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης από αυτό που δικαιούνταν θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό προσαυξημένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.