ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επιστρέφει ο εφιάλτης των υψηλών επιδοτήσεων στο ρεύμα

1 min read

Για σήμερα, η μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει στην Ελλάδα 400 ευρώ και είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και να ήταν για μια μέρα. Η μέση τιμή στο πρώτο 6ήμερο του Δεκεμβρίου, διαμορφώνεται ήδη στα 338 ευρώ και είναι αυξημένη περίπου κατά 50% σε σχέση με αυτή του Νοεμβρίου.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ θα αναγκαστεί και το υπουργείο Ενέργειας να ανεβάσει τις επιδοτήσεις για να μην ξεκινήσει το 2023 με… δράματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει και μια ακόμη παρενέργεια: όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που κινήθηκαν πιο επιθετικά τον Νοέμβριο κατεβάζοντας το κόστος της μεγαβατώρας, κάτω από τα 300 ευρώ, αυτή τη στιγμή μπαίνουν μέσα. Αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση μέχρι το τέλος του μήνα, προφανώς τον επόμενο θα γίνουν πιο διστακτικοί στο να ανακοινώσουν επιθετικά τιμολόγια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αν η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας παραμείνει στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του μήνα -οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανό καθώς με την πτώση της θερμοκρασίας αυξάνεται η ζήτηση ενώ και οι προετοιμασίες στην Ευρώπη για πιθανές διακοπές ρεύματος δεν βοηθούν στο να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές- τότε αναμένεται να συμβούν τα εξής:

1. Οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστρέψουν πάνω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον Δεκέμβριο, οι τιμές υποχώρησαν στα 28-38 λεπτά δίνοντας τη δυνατότητα και στο κράτος να περιορίσει τις επιδοτήσεις.

2. Οι επιδοτήσεις θα ανέβουν καθώς η κυβέρνηση θα θελήσει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να διατηρήσει σταθερή την τιμή της κιλοβατώρας. Αυτό θα απαιτήσει περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ θα φανεί αν θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός αν και το ΤΕΜ θα έχει χρήματα καθώς θα καταβληθεί και ο έξτρα φόρος των παραγωγών ενέργειας.

Θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο το αποθεματικό του προϋπολογισμού για το 2023 θα μπορέσει να διατεθεί και για άλλους σκοπούς πέραν της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. 

liberal

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.