ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Eπίσημα στοιχεία ΕΜΑ: Με μυοκαρδίτιδα & περικαρδίτιδα θα νοσήσουν 1 στους 10.000 που έχουν εμβολιαστεί με Pfizer/Moderna

1 min read

Με τα πλέον επίσημα στοιχεία ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εγγυάται την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων, παραδέχτηκε πως 1 στους 10.000 ανθρώπους, και κυρίως νέοι, θα νοσήσουν και πιθανότητα θα πεθάνουν από περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού τους με mRNA σκευάσματα των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής 9.000.000 εμβολιασμοί με τα εν λόγω σκευάσματα, άρα οι ανθρώπινες απώλειες είναι περί τα 900 άτομα ΜΟΝΟ από αυτή την παρενέργεια χωρίς να υπολογιστούν τουλάχιστον άλλες 5 σοβαρές περιπτώσεις οι οποίες προκαλούν θάνατο ή μόνιμη αναπηρία.

  • Αξίζει να σημειωθεί πως παρενέργειες που επιφέρουν το θάνατο σε άτομα που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα της μιας παλάμης, μέχρι σήμερα ήταν αποφασιστικός παράγοντας για την απόσυρση του φαρμάκου που τις προκαλούσε και δεν είναι τυχαία τα νούμερα που παρουσιάζει η EudraVigilance.

Αναλυτικότερα, αυτή η ανασκόπηση περιλάμβανε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές επιδημιολογικές μελέτες.

Η μία μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από το γαλλικό εθνικό σύστημα υγείας (Epi-phare) και η άλλη βασίστηκε σε δεδομένα του σκανδιναβικού μητρώου.

Συνολικά, το αποτέλεσμα της ανασκόπησης επιβεβαιώνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται ήδη στις πληροφορίες προϊόντος για αυτά τα δύο εμβόλια, και παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο καταστάσεις.

Με βάση τα αναθεωρημένα δεδομένα, η PRAC έχει καθορίσει ότι ο κίνδυνος και για τις δύο αυτές καταστάσεις είναι συνολικά «πολύ σπάνιος», που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και ένα στα 10.000 εμβολιασμένα άτομα.

Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι υψηλότερος στους νεότερους άνδρες. Η PRAC συνέστησε την ενημέρωση των πληροφοριών του προϊόντος ανάλογα.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά τον εμβολιασμό και έχουν εμφανιστεί κυρίως εντός 14 ημερών. Πιο συχνά έχουν παρατηρηθεί μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Οι γαλλικές και οι σκανδιναβικές μελέτες παρέχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιπλέον περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας σε νεότερους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση, σε σύγκριση με μη εκτεθειμένα άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Για το Comirnaty (Pfizer), η γαλλική μελέτη δείχνει ότι, σε μια περίοδο επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση, υπήρχαν περίπου 0,26 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 12 έως 29 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν. Στη μελέτη Nordic, σε μια περίοδο 28 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, υπήρξαν 0,57 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με μη εκτεθειμένα άτομα.

Στην περίπτωση του Spikevax (Moderna), η γαλλική μελέτη έδειξε ότι σε μια περίοδο επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση υπήρχαν περίπου 1,3 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 12 έως 29 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν. Η σκανδιναβική μελέτη δείχνει ότι σε μια περίοδο 28 ημερών μετά τη δεύτερη δόση του Spikevax υπήρχαν περίπου 1,9 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν.

Τα συμπτώματα των δύο παθήσεων

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις της καρδιάς που παρουσιάζουν μια σειρά συμπτωμάτων, που συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος (αίσθημα παλμών) και πόνο στο στήθος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.