ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επικουρικές συντάξεις Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 40% με το νέο σύστημα

1 min read

Αύξηση που φτάνει ακόμα και 40% στις επικουρικές συντάξεις προκύπτουν με το νέο κεφάλαιοποιητικο σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας – Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και οι ασφαλισμένοι μετά την 01/01/1993 εφόσον το επιθυμούν.

Με το νέο σύστημα, οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, με τη μόνη διαφορά ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση. Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.

Ασφαλισμένος με ατομική του δήλωση θα επιλέξει τον επενδυτικό φορέα μεταξύ των αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών Ταμείων.

Έτσι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών Ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.

Επιπλέον θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει σε ποια ηλικία επιθυμεί να πάρει το ποσό που του αναλογεί, εφάπαξ ή κάθε μήνα ενώ θα έχει το δικαίωμα να την παρακολουθεί τις «επενδύσεις» του και να τις αλλάζει όποτε θέλει.

Το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει κάποιος και ο χρόνος παραμονής του στο σύστημα θα προσφέρουν και μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Να σημειωθεί ότι ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο σύστημα θα είναι τα 15 χρόνια.

Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στον ασφαλισμένο εκτός από το να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα να επιλέξει και το μείγμα της παροχής. Δηλαδή ο ασφαλισμένο θα αποφασίζει αν θέλει εφάπαξ καταβολή του ποσού ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής στο σύστημα θα είναι τα 15 χρόνια

Η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί επεξεργάζεται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων είναι και το κατά πόσο μπορεί κάποιος ασφαλισμένος, με ασφάλιση μετά την 01/01/1993 να μπορέσει να μπει στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης εφόσον το επιλέξει.

Τέλος, η ομάδα εκτιμά ότι με βάση τις εισφορές που καταβάλλει κάποιος σήμερα, 6,5%του εισοδήματος του θα μπορέσει με αυτό το ποσοστό να πάρει επικουρική σύνταξη με το νέο σύστημα αυξημένη μέχρι και κατά 40%.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.