ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδομα των 800 ευρώ! Όλα όσα πρέπει να ξέρουν εργοδότες και εργαζόμενοι

1 min read

Μισθός και αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης που θα απασχολούνται με τηλεργασία λόγω έκτακτων αναγκών, ένταξη και των επιχειρήσεων που έχουν κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα (με δυο ΚΑΔ) στα μέτρα ελάφρυνσης, καταβολή επιδόματος 800 ευρώ σε εργαζόμενους που εξωθήθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως και σε ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως στη χορήγηση των 800 ευρώ και τη μείωση των ενοικίων κατά 40% για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή ή πλήττονται.

Οι αιτήσεις πληρωμής για το 800άρι καθώς και για την επιδότηση του ενοικίου πρώτης κατοικίας θα υποβληθούν από τους εργαζόμενους σε δυο διαστήματα.

Από 1 ως 10 Απριλίου θα υποβάλουν αίτηση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση. Η αίτηση για αυτή την ομάδα εργαζομένων θα γίνει με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

Από 1 ως 30 Απριλίου θα κάνουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι που θα έχουν αναστολή συμβάσεων εργασίας από επιχείρηση που έχει πληγεί, με βάση τη λίστα με τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αιτήσεις των εργαζομένων υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr του υπουργείου Εργασίας, αφού προηγηθεί η αίτηση-δήλωση αναστολής από τους εργοδότες τους στην «ΕΡΓΑΝΗ» έως 31 Μαρτίου για την πρώτη κατηγορία εργαζομένων και έως 20 Απριλίου για τη δεύτερη.

Στις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι, όπως και οι εργοδότες, θα γράψουν και τα στοιχεία για το ενοίκιο που πληρώνουν (πρώτης κατοικίας οι εργαζόμενοι και επαγγελματικής στέγης οι εργοδότες) για να πάρουν έκπτωση 40%.

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη:

1 Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

2 Επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που εργάζονται σε αυτούς κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών.

3 Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020, μπορούν να τίθενται σε αναστολή. Μετά την αναστολή η σύμβαση συνεχίζεται για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι να λήξει.

4 Ο επιχειρήσεις-εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας (σ.σ.: εργασία δύο εβδομάδων για το 50% του εναπομείναντος προσωπικού) ενώ απαγορεύεται ρητά να προβούν σε απόλυση. Μετά την αναστολή υποχρεώνονται να διατηρήσουν για 45 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους.

5 Αδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, αίρονται αυτοδικαίως από δημοσιεύσεως της παρούσας. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, 800 ευρώ.

6 Οι συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν μετά την απαγόρευση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων-εργοδοτών τίθενται σε αναστολή και με τη λήξη της αναστολής η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Έξτρα παροχή πέραν των 800 ευρώ και πλήρεις αποδοχές με αναστολή και τηλεργασία

Επιχειρήσεις και εργοδότες δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζόμενους τους, που έχουν θέσει σε αναστολή σύμβασης, έξτρα αποδοχές πέραν των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης «εξ ελευθεριότητας». Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης των 800 ευρώ, την παροχή εργασίας με τηλεργασία για πρόσκαιρες, επείγουσες και έκτακτες ανάγκες της επιχείρησης. Η τηλεργασία πρέπει να δηλωθεί στην «ΕΡΓΑΝΗ» και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη. Το ποσό των αποδοχών για την εργασία αυτή μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για τη νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δημοσίευση στα Social Media