ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδομα θέρμανσης: Μοντέλο… «κουρεμένων» ενοικίων υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών

1 min read

Στα 100 ευρώ το ελάχιστο επίδομα, στα 750 ευρώ το ανώτατο, με πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά να αναμένεται να το λάβουν φέτος

Ακριβώς έναν μήνα μετά τη διάθεση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους και τα κριτήρια, αλλά και στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, για το φετινό επίδομα θέρμανσης θα τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων ωρών. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

Προκαταβολή στους… περσινούς

Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των νοικοκυριών αναμένεται να έχει εκταμιευθεί προς τους δικαιούχους έως τις 10 Δεκεμβρίου, προς όσους είχαν εισπράξει και πέρυσι το επίδομα.

Σημειώνεται πως αυτή η φόρμουλα ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των κρατικών αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, καθώς τα ποσά εκταμιεύονταν προς τους λογαριασμούς ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν λάβει την αποζημίωση τους προηγούμενους μήνες και στη συνέχεια υπέβαλλαν την αίτηση με τα δικαιολογητικά.

Έως το τέλος του 2021 θα έχει εκταμιευθεί το ποσό του επιδόματος και στους «νέους» δικαιούχους, δηλαδή σε εκείνους που αγόρασαν φέτος καύσιμα, αλλά το 2020 για τον οποιοδήποτε λόγο δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Προς τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου αναμένεται να εκταμιευθεί και το υπόλοιπο κονδύλι προς όσους προχωρήσουν σε αγορές εντός του 2022.

Ένας δικαιούχος για να λάβει ολόκληρο το επίδομα θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του επιδόματος που του αναλογεί. Χωρίς την ΚΥΑ δεν θα μπορεί να γνωρίζει το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται, με αποτέλεσμα να υπολογίζει στο… περίπου το καύσιμο που θα πρέπει να αγοράσει, για να μη βγει εκτός προϋπολογισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κάνει ακόμα μία αγορά πετρελαίου και να υποβάλει συμπληρωματικά τιμολόγια στις αρχές του 2022, για να λάβει και το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος.

Τα κριτήρια

Το φετινό επίδομα υπολογίζεται ότι θα λάβουν πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά, ενώ το ελάχιστο επίδομα καθορίζεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ. Δικαιούχοι είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ, με περιουσιακά κριτήρια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του 2021 είχαν ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:
  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο,
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα,
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Ο «χάρτης» της επιδότησης

Με το κύμα των ανατιμήσεων να πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσων ανήκουν στη μεσαία τάξη, αυτή η αύξηση του επιδόματος δεν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξήσεις στις τιμές που προκαλεί η ακρίβεια.

  • Μια οικογένεια με δύο παιδιά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, στην Αττική, για να βάλει 500 λίτρα πετρέλαιο θα πρέπει να δαπανήσει 550 ευρώ και θα λάβει επίδομα 136,8 ευρώ, δηλαδή θα ξοδέψει καθαρά 413,2 ευρώ. Όμως, πέρυσι με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 0,82 ευρώ ανά λίτρο για την ίδια ποσότητα ξόδεψε 410 ευρώ και έλαβε επίδομα 100,3 ευρώ, δηλαδή η θέρμανση κόστισε 309,7 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια στον Χολαργό θα πάρει φέτος επίδομα 226,8 ευρώ, δηλαδή 84,2 ευρώ περισσότερα από πέρυσι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 110,7 ευρώ, στα 298,2 ευρώ, ενώ στην Καστοριά η οικογένεια θα λάβει 378 ευρώ ή 55,4 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Αντίστοιχα, μια τετραμελής οικογένεια στην Άρτα πέρυσι έλαβε επιδότηση 161,5 ευρώ και φέτος δικαιούται 22,1 ευρώ περισσότερα (βλ. πίνακα).

epidoma thermansis

Η διαδικασία της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Το φετινό επίδομα υπολογίζεται ότι θα λάβουν πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά, καθώς έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήριο, ενώ το ελάχιστο επίδομα καθορίζεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ.

Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
  • το ονοματεπώνυμό του
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση μόνο ενός είδους καυσίμου θέρμανσης)
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.