ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδομα γέννησης: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά

1 min read

Στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για περίπου 83.000 δικαιούχους προχωρά η κυβέρνηση από τη 1η Ιανουαρίου του 2020 με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση τoυ υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ σε 2 δόσεις: η πρώτη των 1.500 ευρώ αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη – των 500 ευρώ – εντός εξαμήνου.

-Το εισοδηματικό κριτήριο

Το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη του επιδόματος ορίζεται ως εξής:

-Για μονογονεϊκή οικογένεια το όριο ορίζεται στα 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στα 70.000 ευρώ.

-Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια.

-Το ποσό του επιδόματος

Το επίδομα των 2000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο, άρα στην περίπτωση των διδύμων η συνολική ενίσχυση θα φτάνει τα 4000 ευρώ.

– Οι δικαιούχοι

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ’ εξαίρεση όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο “για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν” .

Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού,το επίδομα δεν χορηγείται πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

-Η φορολόγηση

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης δεν θα συμψηφίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής.

Προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησης του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατία”

Δημοσίευση στα Social Media