ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδομα γέννας Σε δύο δόσεις το ποσό των 2.000 ευρώ Πώς θα κάνετε την αίτηση

1 min read

Επίδομα γέννας: Πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι 2.000 ευρώ  – Πώς και πού θα κάνετε αίτηση

Αναδρομικά από 01/01/2020 θα ισχύσει η καταβολή του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στην Βουλή και η συζήτηση του ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ εκάστη.

Προβλέπεται ως προϋπόθεση οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως, ενώ εισάγεται κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην ελληνική επικράτεια των δικαιούχων του επιδόματος γέννησης (για πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής διαμονή).

Το επίδομα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και, ταυτοχρόνως, σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους. Η προτεινόμενη ρύθμιση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα νέα θεμέλια της σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής της χώρας, η συγκροτημένη χάραξη της οποίας οφείλει να αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της πολιτείας.

Το επίδομα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 10, είναι αφορολόγητο, και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.

Διαδικασία

Για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας ο δικαιούχος γονέας θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με την αποδοχή της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000) ευρώ έκαστη.

Το επίδομα προορίζεται να αμβλύνει το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που περιλαμβάνεται στη μελέτη του υπουργείου για το κόστος του επιδόματος είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν περίπου 400.000 οικογένειες με ισάριθμες νέες γεννήσεις.
Για το 2020 το κόστος του επιδόματος εκτιμήθηκε στα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή καλύπτει περί τις 80.000 νέες γεννήσεις.

Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Τα ποσά των κριτηρίων

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • 60.000 ευρώ για μονή μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά.
  • 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα.
  • 70.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο.
  • 80.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα ένα ανήλικο παιδί.
  • 80.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα.
  • 90.000 ευρώ για ζευγάρι με ακόμα δυο ανήλικα παιδιά.
  • 90.000 ευρώ για μονογονεική οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα
  • 100.000 ευρώ για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα.

Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του

α) Έλληνα πολίτη,
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,
ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Με την γέννηση του νέου τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.

Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.
Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός.

Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στην ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτείται το όνομα, το επώνυμο, τη δημοτικότητα, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και, εφόσον υφίσταται, τον Φορέα Ασφάλισης του νεογνού.

Με την ληξιαρχική πράξη γέννησης ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκριση της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.