ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίδομα αδείας: Πόσα χρήματα δικαιούστε – Υπολογίστε με… ένα κλικ τις ημέρες

1 min read

Με λίγα κλικ μπορούν να υπολογίσουν οι εργαζόμενοι την ετήσια άδεια που δικαιούνται αλλά και το επίδομα αδείας. 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να επισκεφτούν έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγήσει την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, τότε θα πρέπει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

Η ετήσια άδεια χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογα με την προϋπηρεσία του και στις ημέρες αυτής  υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες . Ωστόσο στον υπολογισμό της ετήσιας άδειας  δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν ( όπως άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την ετήσια άδεια τους τα εξής:

  • Ο χρόνος χορήγησης

Η ετήσια άδεια χορηγείται στον εργαζόμενο, ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη. Αυτή δίνεται εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο. Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα πρέπει να πάρουν την άδεια από την 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες θα πρέπει να χορηγήσουν την ετήσια άδεια στους εργαζόμενους πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο τους αφορά.

  • Η διάρκεια

Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται σύμφωνα με το ημερολογιακό έτος. Αναλυτικά:

Πρώτο ημερολογιακό έτος 

Κατά  το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Δεύτερο ημερολογιακό έτος

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών (πενθήμερη εργασία) και 25 ημερών (εξαήμερη εργασία).

Τρίτο ημερολογιακό έτος  και επόμενα εργασιακά έτη

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργασίμων ημερών (εξαήμερη εργασία).

Μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 μέρες (εξαήμερη εργασία).

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.