ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επέλαση του κοροναϊού με 10.000 κρούσματα σε ένα μήνα – Ξεπέρασε τον Sars

1 min read

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών που έκαναν λόγο για ταχεία εξάπλωση του νέου ιού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε ένα μήνα ξεπέρασε αυτόν του ιού Sars το 2002-2003.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν νοσήσει από το κορονοϊό (8.100 από τον Sars) και ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ξεπέρασε τους 210 – πολύ λιγότεροι από τους 774 του Sars. Τα τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε Βρετανία, Ιταλία και Ρωσία, ενώ οι Αρχές του Σικάγο των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως εντόπισαν κρούσμα που μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο (ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα).

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς ο νέος ιός μπορεί να μην έχει μεγάλο βαθμό θνητότητας, ωστόσο έχει αναπτύξει καλύτερες «στρατηγικές επιβίωσης», μπορεί να κρύβεται καλύτερα και ο ασθενής να εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα που να μην είναι ικανά να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Ετσι, αντί ο ασθενής να τεθεί σε καραντίνα εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, κυκλοφορεί έξω μολύνοντας αρκετούς ακόμη.

Όπως αναμενόταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε την Πέμπτη το επίπεδο συναγερμού σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο», κρίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για περιορισμό των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Υπενθυμίζεται πως περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα στην περιφέρεια Χουμπέι, καθώς στην πρωτεύουσα Ουχάν έγινε αρχικώς η μετάδοση του ιού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο,. Πολλές χώρες, πάντως, κλιμακώνουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και όσοι βρίσκονται εκεί να σκεφτούν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης. Η Ρωσία έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα, 4.300 χλμ., η Ιταλία κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, ενώ δεκάδες αεροπορικές από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων από και προς την Κίνα.

Συνεχείς επαναπατρισμοί

Η εθελοντική απομάκρυνση πολιτών από την Ουχάν και την ευρύτερη περιφέρεια Χουμπέι που βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες σε «καραντίνα» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία επαναπατρίζουν τους πολίτες τους σταδιακά, τους οποίους στη συνέχεια θέτουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε να ελέγχουν για τυχόν συμπτώματα.

Η πλειονότητα των Γάλλων, των Ιαπώνων, των Βρετανών και των Αμερικανών πολιτών έχουν ήδη επαναπατριστεί, ενώ κινητοποίηση υπάρχει από τις ελληνικές προξενικές αρχές για τον επαναπατρισμό των τριών Ελλήνων που είναι εγκλωβισμένοι στη Χουμπέι. Παράλληλα, η πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, με ανακοίνωσή της, συνιστά να περιοριστούν οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς την Κίνα στις απολύτως αναγκαίες, δεδομένου ότι «πέραν της μικρής ακόμα πιθανότητας νόσησης, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός της χώρας, λόγω αναστολής της λειτουργίας πολλών μέσων μεταφοράς και της αδυναμίας πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές».

Η επιδημία φέρνει κρίση στην παγκόσμια οικονομία

Ισχυρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία καταφέρνει η έλευση της επιδημίας του νέου ιού. Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού έχει τρομάξει τους επενδυτές, γεγονός που διαφαίνεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυσή του αναφέρει ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος «μαύρος κύκνος» από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008–2009.

Οπως αναφέρει, κανείς δεν είχε προβλέψει την έλευσης μιας δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020 και όσοι είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης.

Οι διεθνείς αγορές για να κάνουν μία εκτίμηση του πιθανού κόστους από την επιδημία κοιτάζουν πίσω, στην περίοδο εξάπλωσης του Sars (2002-2003). Τότε το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία ανήλθε σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,1%. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχε από τον Sars. Ηδη ο πρώτος διεθνής κλάδος που υφίσταται πλήγμα είναι οι αερομεταφορές. Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων επιβατών του κόσμου και έρχεται δεύτερη παγκοσμίως στον αριθμό πτήσεων εσωτερικού.

Στο ίδιο κλίμα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστήριξε: «Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Εχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.