ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΟΦ: Με ιατρική συνταγή τα φάρμακα για τη γρίπη

1 min read

Με ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη TAMIFLU και RELENZA. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έλαβε την απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεσή τους σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί είχαν θέσει το ζήτημα των κρίσιμων ελλείψεων σε εκατοντάδες σκευάσματα – σύμφωνα με τον κλάδο οι αδυναμίες παράδοσης αφορούν τουλάχιστον 400 φάρμακα – , γεγονός που αποδίδουν κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές λόγω του σημαντικού περιθωρίου κέρδους που παρέχει η μεγάλη διαφορά τιμής τους με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Και ενώ αρχικά ο ΕΟΦ επιχείρησε να υποβιβάσει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκύψει κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε μόλις 27 σκευάσματα, την περασμένη Τρίτη επανήλθε με νέα ανακοίνωση αυξάνοντας τον αριθμό των φαρμάκων, διαφόρων κατηγοριών, που λείπουν από την ελληνικά αγορά σε 90.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε ό,τι αφορά τη διάθεση με το… σταγονόμετρο του Tamiflu, η βασική αιτία είναι ο πανικός που έχει προκαλέσει – κυρίως στους γονείς – η δυναμική επέλαση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ακόμη και προληπτικά (χωρίς δηλαδή να έχει νοσήσει μέλος στην οικογένειά τους) το αντιιικό σκεύασμα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.