ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

11 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έντονη ανησυχία ενόψει της δίκης των Ελλήνων στρατιωτών

1 min read

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί για την αυριανή δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στρατιώτες, με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αντίστοιχες τουρκικές για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος.

Στη δίκη των δύο στρατιωτικών, η οποία θα λάβει χώρα στην Αδριανούπολη, οι δύο δικηγόροι που έχουν οριστεί από το ελληνικό προξενείο για τη νομική εκπροσώπηση αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην κράτησή τους.

Οι δύο Έλληνες, που έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή Καστανιές Έβρου, κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα. Παρότι τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κάνουν λόγο για κατηγορίες περί «κατασκοπείας», κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο αλλαγής του κατηγορητηρίου εναντίον των δύο στρατιωτικών. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση διερευνούν εάν ο φάκελος θα πρέπει να διευρυνθεί και με άλλες κατηγορίες.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε θα οριστεί τακτική δικάσιμος και θα περάσει αρκετός καιρός πριν οι δύο Έλληνες οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από την πρώτη στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Turkiye, έσπευσαν να σημειώσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει «επιστρέψει στην Τουρκία τους οκτώ πραξικοπηματίες» αλλά ζητά την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

 

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, ακολούθησε, μαζί με τον συνάδελφο του, κάποια ίχνη από παπούτσια στο χιόνι, «νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες». «Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στις τουρκικές Αρχές είπε: «Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;».

Αμέσως μόλις οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την κατάθεση του υπολοχαγού, άδειασαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιοαδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», συμπλήρωσε.

Και ο δεύτερος Έλληνας στρατιωτικός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται. «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε.

Κουβέλης: Οι δικαστικές αρχές να δουν το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις

Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση συστήνει ψυχραιμία και αντιμετωπίζει το ζήτημα με νηφαλιότητα. 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ελπίδα οι δικαστικές αρχές να δουν το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμψηφισμού με τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την επιθυμία να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. 

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει τη νέα δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για αθέλητο περιστατικό, ο κ. Κουβέλης είπε πως ο Αμερικανός πρέσβης είπε αυτό που αυτονόητα μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση