ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ενώνεται ο τουρκικός κόσμος – Πακιστάν: ”Ο «Δρόμος Τουράν» αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες” – Τούρκοι, Αζέροι & Πακιστανοί δημιουργούν οικονομικό & στρατιωτικό άξονα

1 min read

”Ο διάδρομος Zangezur μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχτσιβάν, γνωστός και ως «Δρόμος Τουράν» ή «Διάδρομος Τουράν», έχει τη δύναμη να αλλάξει τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτός ο διάδρομος έχει σύνδεση με την Τουρκία. Ο Khalid Taimur Akram, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιων και Στρατηγικών Μελετών του Πακιστάν, δήλωσε: “Ο διάδρομος του Zangezur παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για όλες τις χώρες της περιοχής.”

Ο διάδρομος Zangezur μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχτσιβάν έχει τη δύναμη να αλλάξει σημαντικά τις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτός ο διάδρομος έχει σύνδεση με την Τουρκία.

Με τον διάδρομο Zengezur, γνωστό και ως «Διάδρομος Τουράν» ή «Δρόμος Τουράν», η Κεντρική Ασία και η Τουρκία θα συνδεθούν οδικώς και σιδηροδρομικώς. Ο διάδρομος είναι επίσης η μοναδική διεύθυνση στη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη προς το Τουρκεστάν.

Ο Khalid Taimur, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιων και Στρατηγικών Μελετών του Πακιστάν (CGSS), δήλωσε στο Akram Trend, τονίζοντας ότι το Zangezur προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα τονώσει την οικονομική συνδεσιμότητα, τις γραμμές μεταφοράς και επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών φορέων σε πολλούς άλλους τομείς.

Ο Akram είπε, “Αν και ο διάδρομος δεν καλύπτει μεγάλη περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία και θα έχει δυνητικό αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική μεταφορών και επικοινωνιών της περιοχής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.”

Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να αναζωογονεί την περιοχή με νέες γραμμές μεταφοράς.

Η πόλη Zangilan, κοντά στα σύνορα Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας και Ιράν, θα συνδεθεί με τον κόσμο μέσω διεθνούς αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ εγκαινίασαν πρόσφατα το αεροδρόμιο Zangilan. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους που προσγειώθηκε στο ολοκληρωμένο αεροδρόμιο.

Δηλώνοντας ότι το αεροδρόμιο Zengilan αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Zangezur Corridor, ο Akram δηλώνει ότι αυτό το αεροδρόμιο έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξήσει το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Ο ρόλος Τουρκίας-Κίνας

Η Τουρκία αποσκοπεί στην χειραγώγηση των χωρών της Κεντρικής Ασίας όπως  Τουρκμενιστάν- Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν-Κιργιστάν-Καζακστάν- Αζερμπαϊτζάν προς όφελός της.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι παραπάνω χώρες βρίσκονται στην καρδιά της Ευρασίας, στην νότια “αυλή” της Ρωσίας και Δυτικά της Κίνας.

Η Τουρκία επιδιώκει βασιζόμενη στην θρησκεία-πολιτισμό και γλώσσα να παίξει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης σε αυτές τις χώρες και έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και προσωπικό για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Το κοινό που έχουν το Ιράν – Αφγανιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που μνημονεύσαμε παραπάνω, είναι ότι φιλοξενούν τις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς που διέρχεται η Κινεζική πρωτοβουλία “Δρόμος του Mεταξιού”, προκειμένου τα κινεζικά προϊόντα να αφιχθούν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. 

Συνεπώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, για την μη υποτροπή σε ένοπλη σύρραξη των κακών σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και για την εγκόλπωση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

directus

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.