ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ενεργοποιούνται οι S-400 τον Απρίλιο-Αντιμέτωπη με καταστροφικές κυρώσεις η Τουρκία

1 min read

H Τουρκία θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 τον Απρίλιο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας ενδεχομένως την χώρα σε πορεία σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

”Οι S-400 είναι ιδιοκτησία μας πλέον, τους έχουμε παραλάβει όλους και θα τους θέσουμε σε λειτουργία τον Απρίλιο”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει ευθέως την Άγκυρα με σκληρές κυρώσεις, σε περίπτωση που αναπτυχθούν τα συστήματα S-400. Έχει προειδοποιήσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, πως αν επιθυμεί να αναπτυχθούν συστοιχίες Patriot στα τουρκικά σύνορα, ή αν θελήσει να επιστρέψει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35, θα πρέπει πρωτίστως να σταματήσει την ανάπτυξη πυραύλων S-400. Οι ΗΠΑ φοβούνται πως τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα θα μπορούσαν να επιφέρουν βλάβες στις Νατοϊκές τεχνολογίες, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ηλεκτρονικό δίκτυο το οποίο να συνδέει τους S-400 με νατοϊκά ραντάρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη πως η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

”Είπα στους Αμερικανούς αξιωματούχους χθες και θα το επαναλάβω, αν θέσετε τα συστήματα Patriot σε διαδικασία αγοράς, θα τα αγοράσουμε” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ αρνείται να αποχωρήσει από την συμμαχία, η διαμάχη της βέβαια με τις ΗΠΑ σχετικά με την τουρκική πυραυλική άμυνα κλιμακώνει τι εντάσεις τους. Το Κογκρέσο πιέζει συνεχώς για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, βρίσκοντας έντονες αντιρρήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία πιο κοντά με την Μόσχα.

Ο Τραμπ μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει την νομική ιδιότητά του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε νατοϊκή χώρα, η οποία έχει αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα. Ωστόσο, η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε πρόσφατα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή θα περιοριστούν οι εκδόσεις VISA στην τουρκική επικράτεια και θα μειωθούν αισθητά οι οικονομικές πιστώσεις της Τουρκίας έναντι των Αμερικανικών τραπεζών.

Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, ήταν για το ζήτημα της απελευθέρωσης ενός πάστορα των ΗΠΑ. Η τουρκική λίρα κατέρρευσε και η οικονομία έπεσε σε μία ύφεση από την οποία ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: bloomberg.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.