Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Newskamatero

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (Π.Α.Υ.) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρτηριακή υπέρταση καθώς αφορά τις αρτηρίες των πνευμόνων οι οποίες αντιδρούν διαφορετικά από τις υπόλοιπες αρτηρίες του σώματος. . Είναι μία σπάνια νόσος, άγνωστης αιτιολογίας και είναι πιο διαδεδομένη σε νεότερες γυναίκες από ότι στους άνδρες και σε ποσοστό 30-50%.Είναι προοδευτική και απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε μείωση της λειτουργικής ικανότητας, σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και τέλος στο θάνατο.

Τώρα, επιστήμονες εντόπισαν πιθανή θεραπεία για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και βρίσκονται στο στάδιο που αφορά την κατασκευή του πρώτου φαρμάκου για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, στοχεύοντας στους μηχανισμούς ανάπτυξης της νόσου.

Αφού δοκιμαστεί σε μια κλινική δοκιμή οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι μπορεί να αναστρέψει την αγγειακή αναδιαμόρφωση σε ασθενείς με αυτή την καταστροφική ασθένεια και τελικά να σώσει ζωές.

Όλα ξεκίνησαν από ερευνητικό ίδρυμα Stanley Manne Children’s Research στο νοσοκομείο Παίδων «Ann & Robert H. Lurie» στο Σικάγο όπου οι ερευνητές εντόπισαν ένα φάρμακο με θετικό προφίλ ασφαλείας που αναστέλλει ένα γονίδιο που ονομάζεται HIF-2α, το οποίο ανακάλυψαν προηγούμενα, ότι προάγει την προοδευτική πάχυνση των τοιχωμάτων των πνευμονικών αρτηριών – ένα βασικό χαρακτηριστικό της ΠΑΥ που ονομάζεται «αγγειακή αναδιαμόρφωση», γεγονός που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, την κύρια αιτία θανάτου δηλαδή των  ασθενών με ΠΑΥ.

Σε κάθε μορφή Πνευμονικής Υπέρτασης επιβαρύνεται συνεχώς η λειτουργία της δεξιάς κοιλίας. Τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών παχαίνουν και δυσκολεύονται να προωθούν το αίμα προς τους πνεύμονες. Τελικά, η δεξιά κοιλία διατείνεται, δηλαδή μεγαλώνει και το αίμα παλινδρομεί με αποτέλεσμα να πρήζονται τα πόδια και το συκώτι και, στην επιστημονική της ορολογία μιλάμε για δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Respiratory Critical Care Medicine».

Εκεί οι επιστήμονες απέδειξαν σε ζωικά μοντέλα, ότι η αναστολή της HIF-2α με μια ένωση έχει ως αποτέλεσμα την αναστροφή της καθιερωμένης ΠΑΥ, την καταστολή της αγγειακής αναδιαμόρφωσης, την επανόρθωση της καρδιακής ανεπάρκειας και την αυξημένη επιβίωση.

 

Με πληροφορίες από : naftemporiki.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαράκι κοκκινιστό με μαύρη μπύρα και χοντρά μακαρόνια

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαράκι κοκκινιστό με μαύρη μπύρα και χοντρά μακαρόνια   Ο σεφ Γιώργος Τσούλης ετοιμάζει ένα απολαυστικό πιάτο. Δοκιμάστε την υπέροχη συνταγή που φέρει την υπογραφή… του σεφ Γιώργου Τσούλη.  ΥΛΙΚΑ 1 kg μοσχάρι ελιά κομμένο σε κύβους 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο ½ […]