ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εμβόλιο AstraZeneca: 168 περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων στη Βρετανία μετά από μια δόση

1 min read

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν καταγραφεί 168 σοβαρές θρομβοεμβολές μετά τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca.

Αυτό αντιστοιχεί σε 7,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων μια αύξηση της παρενέργειας αυτής σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 100 τέτοια κρούσματα, δηλαδή 4,9 ανά εκατομμύριο δόσεις.

  • Ο Άνταμ Φιν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξήγησε ότι η αύξηση των καταγραφόμενων περιστατικών ήταν αναμενόμενη.

«Τα περιστατικά καταγράφονται αξιόπιστα και γρήγορα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως και αναγνωρίζονται τώρα και αναφέρονται επίσης. Αναμένω ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ανά εκατομμύριο δόσεις θα ξεκαθαριστεί πολύ σύντομα, καθώς σταθεροποιούνται αυτές οι αναφορές, όμως είναι ήδη σαφές ότι θα παραμείνουν ένα πολύ σπάνιο γεγονός», σημείωσε.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 21,2 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου στη Βρετανία και όλες οι περιπτώσεις θρομβοεμβολών, εκτός από μία, αναφέρθηκαν μετά την πρώτη δόση. Δεν ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των δεύτερων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

  • Οι θάνατοι από θρομβοεμβολή φτάνουν τους 32, από 22 την περασμένη εβδομάδα, όμως το ποσοστό θνησιμότητας έπεσε από το 22% στο 19%.
  • Η Βρετανία προτείνει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 30 ετών κάποιο άλλο εμβόλιο, αφού ο MHRA διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση εκείνου της AstraZeneca/Οξφόρδης με την εμφάνιση σπάνιων θρόμβων με παράλληλα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 55 ετών.
  • Ο MHRA επανέλαβε σήμερα ότι «με βάση τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου, τα οφέλη του υπερτερούν του κινδύνου «για την πλειοψηφία των ανθρώπων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.