ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Δεκεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εμβόλια Pfizer και μυοκαρδίτιδα: Τώρα που εμβολιάζουν εκατομμύρια ανησυχούν για τα… συμπτώματα

1 min read

Με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εμβολιάζουν πλέον ακόμη και τους εφήβους μεταξύ 12 και 15 ετών οι ανησυχητικές ειδήσεις από το Ισραήλ για συσχέτιση του εμβολίου κατά του  Covid-19 το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Pfizer και τη BioNTech και περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε νεαρούς άνδρες προκαλεί έντονα ερωτήματα.

Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις.

  • Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι νέοι κίνδυνοι όπως ο παραπάνω κάνουν την εμφάνισή τους. Παρ’ όλο που το εμβόλιο της Pfizer και άλλα σκευάσματα υποβλήθηκαν σε αυστηρότατες μελέτες προέγκρισης, παραμένουν πειραματικά κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν πάρει επίσημη έκκριση.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια κυκλοφορούν με άδεια «επείγουσας χρήσης», και την επίσημη άδεια κυκλοφορίας θα την λάβουν το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλο το μέγεθος της ανάλυσής τους

Τα δεδομένα του Ισραήλ

Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, επισήμανε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας τον Απρίλιο.

Με βάση ευρήματα τα οποία υποβλήθηκαν στο ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε 275 περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής – μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδίτιδα – μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.

Από αυτά, τα 148 εμφανίστηκαν εντός ενός μηνός από τον εμβολιασμό, με τα περισσότερα να συμβαίνουν σχετικά άμεσα μετά τη δεύτερη δόση. Το Ισραήλ εμβολίασε πλήρως περί τα 5 εκατομμύρια άτομα εκείνη την περίοδο.

Τα περιστατικά συνέβησαν σε υψηλότερο ποσοστό σε νεαρούς άνδρες, ενώ σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν γρήγορα.

Ενώ η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή καρδιακούς πτερυγισμούς, οι ήπιες περιπτώσεις συχνά απαιτούν μόνο μια θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αφού εξέτασε την έκθεση, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένο για το ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους του εμβολίου, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει τη χρήση σε άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνούν την ίδια παρενέργεια τόσο για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech όσο και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία (mRNA)  – και εν τω μεταξύ εξακολουθεί να προτείνει εμβολιασμό για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα σε άρθρα τους ξένα ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν  την ανησυχία για τα εμβολιαστικά σκευάσματα λέγοντας ότι «χρειάζεται εμπιστοσύνη», τώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται, ενώ ο υπουργός Υγείας Β.Κίκίλιας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα: «Εμείς συνεχίζουμε  κανονικά».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.