ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εμφανίστηκε στην Ελλάδα το διαδικτυακό παιχνίδι του «πνιγμού» που έχει προκαλέσει θανάτους στο εξωτερικό

1 min read

Μια άκρως επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση, που ακούει στο όνομα «παιχνίδι του πνιγμού», έχει κάνει την επανεμφάνισή της τον τελευταίο καιρό, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων εφήβων διεθνώς. Η νεανική αυτή τρέλα, που έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου, άπλωσε τα πλοκάμια της και στη χώρα μας, με τα πρώτα κρούσματα να έρχονται από σχολεία της περιφέρειας. Σκοπός τού εν λόγω «παιχνιδιού» είναι η πρόκληση ενός αισθήματος ευεξίας μετά τη λιποθυμία, η οποία επέρχεται από το έντονο σφίξιμο στον λαιμό ή στο στήθος.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «δημοκρατία» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Αρτεμις Τσίτσικα, οι ανήλικοι που επιδίδονται σε τέτοιου είδους πειραματισμούς είναι στην πλειονότητά τους παιδιά που ενδεχομένως βιώνουν κάποιο ψυχοκοινωνικό έλλειμμα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Αρτεμις Τσίτσικα

«Μπορεί να αισθάνονται εγκατάλειψη και μοναξιά, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, να μην είναι ικανοποιημένοι από την καθημερινότητά τους και να εκφράζονται μέσω ακραίων δραστηριοτήτων» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Παιδιά που δεν έχουν λειτουργική αλληλεπίδραση και επικοινωνία με τους γονείς ή αισθάνονται απομονωμένα από αυτούς είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιους είδους πειραματισμούς» συμπληρώνει. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας ενός παιδιού, ενώ πολύ σημαντική είναι και η ενημέρωση στα σχολεία. «Ένας έφηβος που βιώνει κάποιου είδους πρόβλημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του, τις συνήθειες του ύπνου του, τις σχέσεις του με τους γονείς, τους φίλους ή/και την επίδοσή του στο σχολείο. Ένας δείκτης, δηλαδή, είναι η μεταβολή σε απλές, καθημερινές συνήθειες, που καλό είναι να παρατηρούμε και, όταν εντοπιστούν κάποιες μεταβολές, να εστιάζουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με την κυρία Τσίτσικα, η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών και τα συνακόλουθα προβλήματα που αυτή προκάλεσε στα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ακραίων συμπεριφορών από τους εφήβους. «Δημιουργείται μια δυσλειτουργία στην οικογένεια, και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδιά, τα οποία αντιλαμβάνονται τα πάντα και εμπνέονται όταν αισθάνονται τους γονείς τους αισιόδοξους και υποστηρικτικούς. Είναι σημαντικό να διατηρείται ένα καλό κλίμα στην οικογένεια, παρά όποιες δυσκολίες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν πως κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν τα εμπόδια, αρκεί όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι ενωμένα και να προσπαθούν για το κοινό καλό» τονίζει.

Ο διαδικτυακός τζόγος, τα παιχνίδια αυτοτραυματισμού και οι εκφράσεις μίσους μέσω διαδικτύου ή διά ζώσης είναι κάποια μόνο από τα «σημεία των καιρών». Οπως εξηγεί η κυρία Τσίτσικα, αρκετοί έφηβοι προσπαθούν να προκαλέσουν στον εαυτό τους σωματικό πόνο, προκειμένου να αποφύγουν την ψυχική οδύνη. «Πολλές φορές, το βλέπουν ως μια διέξοδο, όταν αισθάνονται θλιμμένοι ή έχουν υπερβολικό άγχος ή πίεση».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.