ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ελληνογαλλική συμφωνία: Όχι απο ΣΥΡΙΖΑ, Ναί από ΚΙΝΑΛ

1 min read

Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τις φρεγάτες και την ελληνογαλλική συμφωνία

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στην διαρκή επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής αρχίζει σήμερα η συζήτηση για την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών και τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού η οποία θα τεθεί την Πέμπτη σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Η σημερινή συνεδρίαση, που έχει οριστεί για τις 14:00, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος καθώς και τον βαθμό συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας. Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα των κυβερνητικών θέσεων με παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο όπου σημείωσε ότι η συμφωνία «περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει». «Εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα «γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής». Επισημαίνεται ότι εισηγητής της ΝΔ στην κοινοβουλευτική συζήτηση θα είναι ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης.

Δύο διορθώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει

Από την πλευρά του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις σε δύο άρθρα της συμφωνίας (2 και 18) προκειμένου να την υπερψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη τροποποίηση την οποία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προβλεφθεί ότι η στρατιωτική αρωγή που θα παράσχει η μία χώρα στην άλλη δεν θα περιορίζεται στο έδαφος και τα χωρικά ύδατα αλλά θα περιλαμβάνει ρητά και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η δεύτερη τροποποίηση αφορά το ζήτημα των στρατιωτικών αποστολών με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να διαβεβαιώσει επισήμως η κυβέρνηση ότι δεν θα σταλούν Έλληνες στρατιώτες για συνδρομή της Γαλλίας σε εμπόλεμες περιοχές όπως στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει ενστάσεις και για το κόστος της συμφωνίας όπως κατέστη φανερό από τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διερωτήθηκε που θα φτάσει ο λογαριασμός των εξοπλισμών και εάν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επαναφέρει την Ελλάδα «στην εποχή του Άκη και του Γιάννου».

ΚΙΝΑΛ: «Ναι» με επιφυλάξεις

Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Φώφη Γεννηματά. Όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπωθούν και επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας και κυρίως για το εάν η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενδέχεται να αποδυναμώσει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής εντός της ΕΕ, όπως είχε προειδοποιήσει η κυρία Γεννηματά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσε για το άρθρο 2 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος και την πρόταση που κατέθεσε στην κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα θα τοποθετηθεί το ΚΚΕ καθώς ανέφερε ότι οι υπέρογκοι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά ενισχύουν τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθεί και το ΜέΡΑ 25 το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για «παιχνίδια εντυπώσεων που διογκώνουν το χρέος». Την θέση της για τη συμφωνία θα κληθεί να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της η Ελληνική Λύση με δεδομένο ότι ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για ύπαρξη κενών στο κείμενο που έχουν ως αποτέλεσμα «να μην δεσμεύεται η Γαλλία να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία».

Ναυτεμπορική

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.