ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έλληνες δημιούργησαν συσκευή για πλοία και αεροπλάνα που σώζει ζωές

1 min read

Μια συσκευή για την ασφαλή πλοήγηση των πλοίων και των αεροπλάνων ανέπτυξαν δύο Έλληνες μηχανικοί και αεροναυπηγοί, ώστε οι καπετάνιοι και οι πιλότοι να να βλέπουν ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες ή η ώρα της ημέρας δεν το επιτρέπει. Η συσκευή ονομάζεται Enorasys και πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Η συσκευή δημιουργήθηκε από τη start-up «Meton Innovatence,» που πήρε το όνομά της από τον αρχαίο Έλληνα μηχανικό Μέτονα.

Όπως εξήγησε, τέτοια συστήματα «ενόρασης» υπάρχουν, αλλά το κόστος τους είναι απαγορευτικό. Ενώ το κόστος άλλων συσκευών του είδους ξεκινά από 30.000 ευρώ, οι δύο μηχανικοί κατάφεραν να κατασκευάσουν μια συσκευή στο μόλις ένα δέκατο αυτής της τιμής.

«Σκεφτήκαμε να καλύψουμε μια ανάγκη. Να υπάρχει ένα πάρα πολύ χαμηλού κόστους και ευέλικτο σύστημα που θα επιτρέπει στους πιλότους γενικής αεροπορίας, αλλά και στους χρήστες σκαφών αναψυχής, να έχουν ασφαλή πλοήγηση», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Τσάντζαλης, συνιδρυτής της εταιρείας. «Το Μιράζ που έπεσε πριν από έναν χρόνο στη Σκύρο, έπεσε επειδή είχε χαμηλή νέφωση. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες δύο περιπτώσεις με ελικόπτερα του Ναυτικού», είπε ο Σταύρος Τσάντζαλης, που επίσης είναι ερασιτέχνης πιλότος.

Αντίθετα, το Enorasys είναι απλό στη λογική του, γι’ αυτό και το κόστος του είναι χαμηλό. «Φανταστείτε μια action camera, την οποία προσαρμόζεις στο σκάφος. Το σύστημά μας χρησιμοποιεί εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται παρά μια μπαταρία και λειτουργικό ασύρματης ζεύξης δεδομένων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δημιουργοί του Enorasys απέσπασαν πλήθος θετικών σχολίων σε διεθνείς εκθέσεις, στις οποίες παρουσίασαν τη συσκευή. Αυτό που αναζητούν τώρα είναι η χρηματοδότηση από κάποιον επενδυτή αλλά και η «πρόβα» από σκάφη του Λιμενικού, το οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει τέτοιες συσκευές λόγω του απαγορευτικού κόστους, ώστε να δοκιμαστεί η συσκευή σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.