ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ελλάς Γαλλία Η στρατιωτική συνεργασία και το ταμείο για τα εξοπλιστικά

1 min read

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Δευτέρα το πρωί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο ελληνικό Πεντάγωνο. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί.

Από το περιβάλλον του υπουργού κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την ατζέντα των συζητήσεων, παρότι οι δύο πλευρές συναντώνται έχοντας συγκεκριμένα θέματα επί των οποίων επιθυμούν να βρουν κοινό τόπο συνεργασίας και προόδου.Το σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, είναι ότι καταρχάς θα γίνει αποτίμηση της έως τώρα στρατιωτικής συνεργασίας, τόσο με την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle και την συνοδεία από συνολικά δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και η παρουσία το ελικοπτεροφόρου Dixmude και η συνεργασία στην Άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος”. Θεωρείται βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Όμως, για το Πολεμικό Ναυτικό και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ζήτημα που τους “καίει” είναι αυτό της δρομολόγησης για την προμήθεια των δύο φρεγατών Belhara. Η πολιτική επιθυμία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει πρόοδος επί του θέματος είναι δεδομένη. Το θέμα ωστόσο που απασχολεί εντόνως την ελληνική πλευρά είναι αφενός η χρηματοδότηση από την Γαλλική κυβέρνηση και αφετέρου η συμπίεση του κόστους, που με την διαμόρφωση που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό εκτοξεύεται η τιμή – με την υποστήριξη και την εκπαίδευση – στα 1,7 δισ. ανά καράβι.

Επίσης, ακόμη κι αν μπουν τελικά οι υπογραφές… χθες για την προμήθεια τουλάχιστον δύο Belhara, η παραλαβή της πρώτης θα γίνει στο τέλος του 2025. Που σημαίνει ότι θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην υπηρεσία του ΠΝ το 2027, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των στελεχών. Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται – και που αναμένεται να συζητηθεί – είναι το τι γίνεται μέχρι τότε. Θα δείξει η κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) διάθεση άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ με την παραχώρηση – με ενοίκιο, leasing ή όποια άλλη μορφή – τουλάχιστον δύο πλοίων – ίσως και FREMM – μέχρι να πέσει η πρώτη ελληνική Belhara στο νερό;

Τέλος είναι το ζήτημα του διαγωνισμού υποστήριξης των NH-90 και η παραλαβή των υπόλοιπων έξι. Αν ο διαγωνισμός, που έχει προκηρυχθεί, ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται την Τετάρτη 18 Μαρτίου και βρεθεί μειοδότης, χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις τότε τα ελικόπτερα θα πάνε για συντήρηση και όταν γίνουν οι εργασίες θα είναι διαθέσιμα για να πετάξουν με τους ρυθμούς που επιθυμεί η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Αλλιώς μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Η ίδια η κ. Παρλύ, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον κ. Παναγιωτόπουλο είχε δεσμευθεί ότι θα κατέβαλε κάθε πίεση από μεριά της ώστε το ζήτημα των ελικοπτέρων να τρέξει με γοργούς ρυθμούς. Ωστόσο η ροή ανταλλακτικών για την ανάσταση του 2ου Τάγματος συνεχίζεται με ρυθμούς… σταγονόμετρου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.