ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ελλάδα-Ρωσία σε διπλωματικό θρίλερ στον Άρειο Πάγο

1 min read

Στον Άρειο Πάγο μεταφέρεται – τρόπον τινά- η διπλωματική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής Κυβέρνησης μετά την απέλαση διπλωματών της ξένης χώρας με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο μακεδονικό ζήτημα.

Ουσιαστικά η δικαστική “διαμάχη” δεν αφορά βέβαια τη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως εξ αφορμής αυτής παρατηρείται μια αύξηση της έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών, η οποία προσωποποιείται κυρίως στον 38χρονο – αποκαλούμενο- βασιλιά του Bitcoin για τον οποίο η ρωσική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι Ρώσοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον και την υπόθεση του φερόμενου ως αρχηγού της ρωσικής μαφίας, του  Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, γνωστού  με το ψευδώνυμο “το Λίπος” η οποία θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου, όμως το βασικό ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού. Εστιάζεται στο πρόσωπο του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ η τύχη του οποίου βρίσκεται στα χέρια του υπουργού δικαιοσύνης, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο του αιτήματος με το οποίο ζητούσε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τον νόμο, έχει τον τελευταίο καθοριστικό λόγο, καθώς έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο κ. Κοντονής μπορεί να αποφασίσει ακόμη και για την έκδοση του εντολέα του στη Ρωσία -ο ίδιος συναινεί-, οι Αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Βαρύ κλίμα

Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, όταν, λίγες μέρες μετά τις “αποκαλύψεις” για ρωσικό δάκτυλο στην υπόθεση του μακεδονικού, το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως “Mr Bitcoin”, στη Γαλλία  ικανοποιώντας το διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών. Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν σήμερα την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέα της έδρας, Ειρήνη Χρυσογιάννη. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, πάντως, μετά τη απόφαση, υπέβαλε έφεση εναντίον της ετυμηγορίας των ελληνικών αρχών.

Λίγες ώρες αργότερα το Ρωσικό ΥΠΕΞ , ανακοίνωσε πως η  Ρωσία δε θα αγνοήσει την απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ, και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η ανακοίνωση προφανώς προσέθεσε ψύχρα στις σχέσεις των δυο χωρών, η οποία όμως δεν είναι πρωτόγνωρη αφού ανάλογες αντιδράσεις είχαμε δει και στο παρελθόν.

Η υπόθεση Εφραίμ 

Συγκεκριμένα, στο μακρινό 2011, όταν η Ελλάδα ασχολιόταν με την υπόθεση Βατοπαιδίου, την επομένη της προσωρινής κράτησης από τις αρχές, του ηγούμενου Εφραίμ (ο οποίος αθωώθηκε στο δικαστήριο τελικά) και προφανώς εξαιτίας των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ Αγίου Όρους και Ρωσίας, το ρωσικό ΥΠΕΞ περίπου χαρακτήρισε την Ελλάδα, χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε “βαθιά ανησυχία” για την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος σημείωσε ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007, “την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το “Λίπος”

Στον Άρειο Πάγο όμως μόλις χθες έφτασε μια ακόμα υπόθεση Ρωσικού ενδιαφέροντος, χωρίς βέβαια ποτέ να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση ή υπονόησή της.

Η παρουσία όμως του φερόμενου ως αρχηγού της ρωσικής μαφίας, του Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, γνωστού  με το ψευδώνυμο “το Λίπος” στον Άρειο Πάγο, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.  Ο εκζητούμενος , εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αναπηρικό καροτσάκι και η προγραμματισμένη στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου , συζήτηση για την έκδοσή του, διεκόπη για τις 20 του μήνα.

Ο 57χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο κατά την διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Ο φερόμενος ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας, είχε αποφυλακιστεί το 2015 για λόγους υγείας οπότε και επανήλθε  κλοπές και τις διαρρήξεις, με λεία περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι γαλλικές αρχές αποδίδουν στο Λίπος τον τίτλο ηγετικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία.

Το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα, όταν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, καθώς στη χώρα μας έχει ακόμη εκκρεμότητες.

Ο συγκεκριμένος φέρεται ως επικεφαλής του τεράστιου συνδικάτου στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε θέσει ως στόχο την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Σουσανασβίλι “τον Νο 1 κακοποιό του κόσμου”.

Ο σκληρός Γεωργιανός δεν είχε αφήσει αναπάντητη τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου και μάλιστα σε μια επίδειξη δύναμης έστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας στην αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας υβριστικούς και αναληθείς τους ισχυρισμούς του πλανητάρχη.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.