ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ελεύθεροι οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού

1 min read

Από το σύνολο των κατηγορουμένων, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων και άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι του.

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια Διαφθοράς για συμμετοχή στο φερόμενο κύκλωμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν σήμερα ήταν και ο φερόμενος ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας που της καταλογίζεται λαθραία εξαγωγή χρυσού για τον οποίο ανακρίτρια και εισαγγελέας όρισαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρεωτική εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Αντίστοιχους όρους επέβαλαν και στον αστυνομικό της υπηρεσίας ασφαλείας υψηλών προσώπων ο οποίος από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να ενημέρωνε τον ενεχυροδανειστή Δημήτρη-Ριχάρδο Μυλωνά για κινήσεις της αστυνομίας.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ σε δύο κατηγορούμενους με τουρκική καταγωγή ορίστηκε επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 ευρώ.

Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών των 63 συλληφθέντων για παράνομες ενέργειες στον χώρο του χρυσού, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή.

Από το σύνολο των κατηγορουμένων, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων και άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι του.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι αρχηγοί της δεύτερης ομάδας ενεχυροδανειστών

Αμφισβητώντας την κατηγορία της λαθρεμπορίας, απολογούνται στην ανακρίτρια Διαφθοράς οι φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της δεύτερης ομάδας που φέρεται να εξήγαγε παράνομα χρυσό. Οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της δεύτερης ομάδας, για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία και για τοκογλυφία καθώς φέρεται να «έσπαγε» επιταγές εντόκως, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έχουν μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον συνήγορο τους Μιχάλη Δημητρακόπουλο: «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ’ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα αυτή φαίνεται να είχε ως κέντρο του συντονισμού της δραστηριότητας της κατάστημα εμπορίας χρυσού στην οδό Πραξιτέλους, το οποίο ήταν στο όνομα του γιου του θεωρούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης. Στη δικογραφία αναφέρεται πως η ομάδα είχε δημιουργήσει εταιρία για μετρήσεις μετάλλων με φασματογράφους, στα λογισμικά των οποίων όμως φαίνεται να είχαν παρέμβει ώστε να εμφανίζονται μειωμένες κατά είκοσι τοις εκατό οι τιμές καθαρότητας χρυσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας ηγετικά μέλη της οργάνωσης φαίνεται να είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά εμπορικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός της σχεδίαζε την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Μύκονο.

Στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος

Στις φυλακές Ναυπλίου θα οδηγηθεί ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ο οποίος την Κυριακή κρίθηκε προφυλακιστέος για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο κατηγορούμενος ως συναρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ακολούθησε την πορεία ακόμη επτά κατηγορουμένων, που επίσης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Συνολικά 40 άτομα βρέθηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, η πλειοψηφία των οποίων αφέθησαν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

«Είμαι αθώος. Δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες», υπογραμμίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος στην απολογία του «έδειξε» ως υπεύθυνους συνεργάτες του, ανάμεσά τους και τον Τούρκο συριακής καταγωγής, που -όπως είπε- εν αγνοία του προχώρησαν σε ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας, πατέρας πέντε παιδιών, αναφέρει στη δικαστική λειτουργό πως δεν είχε κανένα λόγο να επιχειρήσει τον παράνομο πλουτισμό του, αφού ο κύκλος εργασιών του μόνο για το 2017 ήταν 14,3 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζει «μαθητευόμενους μάγους» τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται καθώς, όπως λέει, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι όταν πρόκειται για εξωκοινοτικές εξαγωγές.

Οπως αναφέρει, «δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία. Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών».

Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι «ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση».

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείει το σενάριο ο Τούρκος συνεργάτης του να είναι εκείνος που προχώρησε σε παράνομες ενέργειες, χρησιμοποιώντας το όνομά του, που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό. «Είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την Αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού» από τον Τούρκο, συριακής καταγωγής, συγκατηγορούμενό του και από την ομάδα του «χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου», αναφέρει.

Στο υπόμνημά του, που αριθμεί 26 σελίδες, ο ενεχυροδανειστής αναφέρεται στην προσωπική και επαγγελματική του πορεία. Οπως εξηγεί, ο ίδιος, έγινε ενεχυροδανειστής ελέω οικονομικής κρίσης, καθώς το 2011 αναγκάστηκε να κλείσει τα εμπορικά καταστήματα που είχε. «Βαθμιαία άρχισα να επεκτείνομαι, ανοίγοντας περισσότερα καταστήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της ατομικής μου επιχείρησης, δηλ. είναι στο όνομά μου και όχι με franchise. Σήμερα διατηρώ 65 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κ.λπ.), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη, το οποίο ιδρύθηκε το 2016. Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη», καταλήγει.

Την ίδια ποινική μεταχείριση είχε και ο Τούρκος κατηγορούμενος συριακής καταγωγής, ο οποίος επίσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρασπισή του, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του ενεχυροδανειστή, ανέφερε πως «οι εις βάρος του υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών, είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα». Ο κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστήριξε ότι οι ενέργειές του ήταν αποτέλεσμα εντολών του γνωστού ενεχυροδανειστή. Αλλωστε ο τελευταίος ήταν και ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Ριχάρδος, στο οποίο εκείνος εμφανίζεται ως νόμιμος υπάλληλος.

Επίσης, προφυλακιστέοι κρίθηκαν τόσο η γραμματέας του κεντρικού καταστήματος Ριχάρδος όσο και ο 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να επικοινωνούσε με τους Κινέζους χονδρεμπόρους ρούχων στην Ελλάδα, που βοηθούσαν το κύκλωμα να εισάγει στη χώρα τα χρήματα από την πώληση του χρυσού στην Τουρκία. Αντίθετα, ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αφέθησαν ελεύθεροι αφού απολογήθηκαν, είναι ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ. Σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του, Γιάννης Ψιλογιάννης, υποστήριξε πως «αποδείχτηκε ότι ο εντολέας μου δεν έχει συμμετοχή στη συλλογική δράση».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.