ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έλεγχος τήρησης της «καραντίνας» και μέσω social media

1 min read

Αν είστε απείθαρχοι στα μέτρα που εφαρμόζει η Πολιτεία για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, και παραβιάζετε την καραντίνα προσοχή στα posts και στα stories που ανεβάζετε στο διαδίκτυο. Γιατί έχουν γνώση οι φύλακες οι οποίοι λόγω πανδημίας έχουν γίνει ιδιαίτερα ευρηματικοί. Μην το παίζετε λοιπόν πονηροί, γιατί οι selfie σας στο Instagram χρησιμοποιούνται από τις Κυβερνήσεις για να συλληφθούν οι «δραπέτες» της καραντίνας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19.

Αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή οι αναρτήσεις μας στα κοινωνικά μέσα συλλέγονται για σκοπούς διαφήμισης ή για να δημιουργήσουν μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, πρέπει να το ξεχάσουμε! Πλέον, τα ίδια δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες και κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στη διατήρηση της καραντίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χιλιάδες παραβιάσεις στην Ιταλία την ώρα της τραγωδίας

Πως προέκυψε αυτό; Την ώρα που στην γειτονική Ιταλία, τα στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν με το τσουβάλι, κατά εκατοντάδες τους νεκρούς στα κρεματόρια, χιλιάδες Ιταλοί ασυγκίνητοι στο δράμα που εξελισσόταν στην πατρίδα τους, αψηφούσαν τις εντολές της Πολιτείας αλλά και τον κίνδυνο και έβγαιναν στους δρόμους. Μια ερευνητική ομάδα στην Ιταλία και τις ΗΠΑ, η Ghost Data, τους ανακάλυψε συγκεντρώνοντας περισσότερες από 500.000 αναρτήσεις (posts) στο Instagram τον Μάρτιο, στοχεύοντας σε περιοχές της Ιταλίας όπου οι κάτοικοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε καραντίνα. Στη συνέχεια, παρείχε αυτές τις εικόνες και βίντεο στη LogoGrab, μια εταιρεία αναγνώρισης εικόνων που μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα άτομα και μέρη. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 33.120 άτομα παραβίασαν τους κανόνες περί καραντίνας στην Ιταλία. Ο Andrea Stroppa, ιδρυτής της Ghost Data, δήλωσε ότι η ομάδα του προσφέρει την έρευνά της στην ιταλική κυβέρνηση.

Απροστάτευτη η ιδιωτική ζωή;

Ωστόσο, ο Stroppa δεν θεωρεί ότι η πρακτική του social media scraping δημιουργεί ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι ερευνητές κατέστησαν ανώνυμα τα δεδομένα, αφαιρώντας το προφίλ και τα δεδομένα θέσης πριν τις αναλύσουν.

«Κατά την άποψή μας, η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική, είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε ο Stroppa. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τις αρχές. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά», προσέθεσε. Άλλες εταιρείας στον τεχνολογικό τομέα έχουν επίσης στην προσπάθεια, με παρόχους κινητής τηλεφωνίας, όπως η Vodafone, να προσφέρει θερμικούς χάρτες δεδομένων θέσης. Οι ενέργειες κυβερνήσεων που υπό κανονικές συνθήκες θα δημιουργόυσαν έντονες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, γίνονται αποδεκτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Αρχές για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση ανάγκης και η δημόσια υγεία αποτελούν προτεραιότητα.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID-19.

Χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Κίνα έδειξαν ότι εργαλεία επιτήρησης, όπως η παρακολούθηση ατόμων από τα τηλέφωνά τους, είναι αποτελεσματικές μέθοδοι.

Ωστόσο, οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσουν οι κυβερνήσεις στην κάμψη των κανόνων σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

Θα καταργηθούν σταδιακά αυτές οι τακτικές παρακολούθησης, όταν η πανδημία περιοριστεί;

Τα ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές της Ghost Data έχουν εξάγει αναρτήσεις από τα κοινωνικά μέσα για προηγούμενα έργα, συμπεριλαμβανομένων μελετών σχετικά με τους υποστηρικτές του ISIS, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν Instagram Stories για να προσηλυτίσουν νέα μέλη, και στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας για παραπληροφόρηση μέσω Instagram.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές της αποφάσισαν να στρέψουν τις προσπάθειές τους στην παρακολούθηση των Ιταλών που παραβίαζαν την καραντίνα.

Ο Stroppa δεν πιστεύει ότι είναι κάτι τόσο κακό όσο τρομοκρατικές ή προπαγανδιστικές εκστρατείες, αλλά θεωρεί ότι η παρακολούθηση της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχει οφέλη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν είναι να δώσουμε τα ονόματα των ανθρώπων ή των δρόμων που πρέπει να βρίσκεται η αστυνομία, αλλά να καταγράψουμε τάσεις που έχουμε δει. Οι πολιτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αλλάξουν τους κανόνες της καραντίνας», σημείωσε ο Stroppa.

Το ερευνητικό πρόγραμμα προχώρησε στην «απόξεση» (scraping) δεδομένων από 552.000 προφίλ Instagram στην Ιταλία και συγκέντρωσε 504.592 stories που δημοσιεύθηκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς μεταξύ της 11ης και 18ης Μαρτίου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε την εθνική καραντίνα στις 9 Μαρτίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν χρειάζονταν κάποια άδεια για τη συλλογή των δεδομένων, καθώς τα post ήταν δημόσια, ενώ οι χρήστες δεν κλήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, εξετάζει αυτή την πρακτική.

«Η «απόξεση» (scraping) των δεδομένων ανθρώπων παραβιάζει τις πολιτικές μας και διερευνούμε την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook, επισημαίνοντας ότι «το Facebook λαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου με τρόπους που σέβονται την ιδιωτική ζωή».

Οι ερευνητές του Ghost Data απομάκρυναν από τις αναρτήσεις τα ονόματα, τις πληροφορίες και θόλωσαν τα πρόσωπα σε φωτογραφίες και βίντεο.

Έδωσαν γενικά περιφερειακά δεδομένα σε αντίθεση με συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν σε μια κρυπτογραφημένη βάση, στην οποία είχε πρόσβαση η LogoGrab.

Η LogoGrab είναι μια εταιρεία αναγνώρισης εικόνων που εδρεύει στην Ιταλία και χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίζει περιστατικά όπου οι εμπορικά σήματα πελατών της χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια στο διαδίκτυο ή σε προϊόντα απομίμησης.

Περιπλάνηση στους δρόμους της Ιταλίας

Η εταιρεία αξιοποίησε το σύστημα ΤΝ της σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο φωτογραφίες και βίντεο που είχαν συγκεντρωθεί.

Η ΤΝ ήταν επιφορτισμένη με την ανίχνευση ανθρώπων που περπατούν σε ομάδες και σε περιοχές όπως η παραλία, το εμπορικό κέντρο και οι δημοφιλείς τοποθεσίες της πόλης.

Στη συνέχεια, η ΤΝ μπορούσε να καθορίσει τη δραστηριότητα των ανθρώπων, όπως ψώνια, ηλιοθεραπεία ή οδήγηση, καθώς και πόσοι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε αυτή.

Η έκθεση της LogoGrab και της Ghost Data περιείχε αναρτήσεις με Instagram stories, με θολωμένα πρόσωπα ανθρώπων που περιπλανώνται στους δρόμους της Ιταλίας.

Ο Stroppa είπε ότι η Ghost Data δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει τα ονόματα των ανθρώπων που παραβιάζουν την καραντίνα στην κυβέρνηση, ενώ η LogoGrab δήλωσε ότι αυτό ήταν θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

«Υπάρχουν περιστάσεις, όπως η παρακολούθηση μολυσμένων ατόμων, που υπερισχύουν των ατομικών δικαιωμάτων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, προς όφελος ενός κοινού καλού, όπως η δημόσια υγεία», ανέφερε εκπρόσωπος της LogoGrab, τονίζοντας ότι οι ενέργειες πρέπει πάντα να τιμωρούνται από επίσημες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αρκετοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση δημοσιεύσεων στο Instagram για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής, αν και αναγνώρισαν ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα κατά την κρίση της δημόσιας υγείας.

«Υπάρχει πάντα πρόβλημα όταν παίρνεις την προσωπική ζωή των ανθρώπων και τη χρησιμοποιείς σε μεγάλη κλίμακα για να αστυνομεύσεις τις πράξεις τους», ανέφερε η Liz O’Sullivan, διευθύντρια Τεχνολογίας του Surveillance Technology Oversight Project.

«Η ανησυχία έγκειται στο ότι θα δώσουν αυτές τις πληροφορίες στην κυβέρνηση και θα υπάρξουν αυτοματοποιημένες συνέπειες που θα συνδέονται με τη συμπεριφορά τους», καταλήγει.

Στις 20 Μαρτίου, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε από ερευνητές και εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν πόρους για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.