ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκτός στόχων τον Ιανουάριο ο Προϋπολογισμός – Τι έφταιξε

1 min read

Χάθηκε τον Ιανουάριο ο στόχος του Προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω έκτακτων γεγονότων που επέδρασε στα έσοδα και στις δαπάνες.

Από στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκύπτει πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο 2020 στα 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στο ότι τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά εκτιμώμενων και οι δαπάνες αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,681 δισ. ευρώ και επιβαρύνθηκαν πρόσθετα κατά 232 εκατ. ευρώ από αυξημένες δαπάνες τόκων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε τον Ιανουάριο τους τόκους για το ομόλογο από το swap της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, υπέρβαση κατά 98 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,915 δισ. ευρώ και υστέρησαν κατά 644 εκατ. ευρώ λόγω των μικρότερων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως τα φορολογικά έσοδα πήγαν καλά τον Ιανουάριο, καθώς οι εισπράξεις υπερέβησαν οριακά τον στόχο και διαμορφώθηκαν σε 4,055 δισ. ευρώ.

Σερ κάθε περίπτωση η απόκλιση των 771 εκατ. ευρώ που κατέγραψε τον Ιανουάριο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.