ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκτός ρύθμισης ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

1 min read

Την ώρα που το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει για τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κλάδο που κατεξοχήν πλήττεται, αυτόν του επισιτισμού-τουρισμού, προβαίνουν σε σοβαρότατες καταγγελίες.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού), ειδικά στον κλάδο της εστίασης, όπου οι εργασιακές σχέσεις είναι ρυθμισμένες μέσω κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία ακόμη δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, «η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εκτός ρύθμισης, λόγω των προϋποθέσεων που έχει βάλει ο ΟΑΕΔ, αλλά και για όσους κατάφεραν να μπουν σε αυτές ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες οφειλών του Ιουνίου».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, η ομοσπονδία κάνει λόγο για γενικευμένα φαινόμενα καταστρατήγησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, «με μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 50%, ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό, οφειλές δεδουλευμένων και επιδομάτων από πέρυσι».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιθέσεις σε εργαζομένους, με την ομοσπονδία να σημειώνει ότι «μετά το περιστατικό ξυλοδαρμού ξενοδοχοϋπαλλήλου στη Λευκάδα, σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό ξυλοδαρμού μάγειρα σε εστιατόριο στο Ηράκλειο Κρήτης από τον εργοδότη του».

Απολογισμός

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας έναν απολογισμό, ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό των 1,195 δισ. ευρώ για 2.027.408 εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 28/08 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εξής δικαιούχων εργαζομένων:

μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές, κ.λπ., επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου, ποσού 5,48 εκατ. ευρώ, για 19.452 άτομα

αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού – μεταφορών – πολιτισμού – αθλητισμού μηνός Ιουλίου, ποσού 29,89 εκατ. ευρώ, για 67.412 άτομα

οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Ιούλιο, ποσού 10,989 εκατ. ευρώ, για 43.204 άτομα

(πηγή: «δημοκρατία»)

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.