ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τουρκικά ΜΜΕ: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ εγκατέλειψαν την Σύρτη

1 min read

Την κατάληψη της Σύρτης από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Τρίπολης ανακοίνωσαν τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση ακόμη από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Πάντως οι δυνάμεις της Τρίπολης και των φιλότουρκων δυνάμεων είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την επιχείρηση «δρόμος νίκης» η οποία έχει ως στόχο την κατάληψη Σύρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Τώρα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δυνάμεις του LNA εγκατέλειψαν την βάση Al Jufra και όχι μόνο αυτό αλλά και την ίδια την Σύρτη.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η υποχώρηση των δυνάμεων του Στρατού της Λιβύης παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την Αίγυπτο να βλέπει την Τουρκία να αρπάζει σταδιακά την Λιβύη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλ Σίσι.

Όλα αυτά την ώρα που Αιγύπτιος πρόεδρος, ο ηγέτης του LNA και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν την συνάντησή τους στο Κάιρο.

Ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ δήλωσε ότι με τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη είναι σε πόλεμο ο Στρατός της Λιβύης.

Αν και Αλ Σίσι και Χαλίφα Χαφτάρ πρότειναν εκεχειρία στην Λιβύη από τις 8 Ιουνίου, εντούτοις και οι δύο επέμειναν στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και των ένοπλων μισθοφορικών σωμάτων.

Ο Λίβυος στρατηγός ανάφερε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η Τουρκία να στέλνει μισθοφόρους από την Συρία στην Λιβύη, καθώς αυτό είναι απόδειξη ότι η χώρα αυτή υποθάλπει και προωθεί την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ageela Saleh δήλωσε ότι για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη είναι αναγκαίο να αφοπλιστούν πρώτα όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Τρίπολη.

«Επιμένουμε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην Τρίπολη πρέπει να αφοπλιστούν και διαλυθούν», είπε ο Saleh προσθέτοντας ότι 10.000 Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι έχουν σταλεί στην Λιβύη το τελευταίο διάστημα.

Δημοσίευση στα Social Media