ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Αυγούστου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΚΤΑΚΤΟ-Τουρκικές NAVTEX νοτίως της Κρήτης για έρευνες του 4ου γεωτρύπανου -Στρώνουν τον δρόμο για “σύγκρουση” με την Ελλάδα

1 min read

Τρεις NAVTEX εξέδωσε σήμερα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην…Κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή νοτίως της Κρήτης, εντός περιοχής του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου

Όπως όλα δείχνουν παίζουν με τις ημερομηνίες οι Τούρκοι, και θα επιχειρήσουν γεώτρηση και πολεμική ένταση με την Ελλάδα νοτίως της Κρήτης, πιθανόν είτε την 20η Ιουλίου ( ημέρα εισβολής στην Κύπρο) , είτε κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.

Στις  3 περιοχές δόθηκαν επίτηδες τα ονόματα των Τριών  Τούρκων Οθωμανών, Çaka Bey, Turgut Reis και Barbaros Hayrettin Pasha.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Τουρκία θα στείλει την επόμενη περίοδο στην περιοχή, ( για την οποία εκδόθηκε NAVTEX), το 4ο γεωτρύπανο συνοδεία πολεμικών σκαφών, με στόχο να προκαλέσει την Αθήνα, ερχόμενη ακόμα και ευθεία αντιπαράθεση…αν αυτό απαιτηθεί.  

Υπενθυμίζουμε ότι γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις, έχουν  υλοποιηθεί από τουρκικής πλευράς σε 7 περιοχές στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, για τις οποίες έχει ζητηθεί άδεια από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα διεξάγει έρευνες νοτίως της Κρήτης, καθώς θεωρείται ως «η περιοχή με τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου».

Μετά τη σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, Άγκυρα και Τρίπολη βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, με σαφή σκοπιμότητα να ξεκινήσουν από κοινού γεωτρήσεις στην επίμαχη περιοχή, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία που εξασφαλίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ έχουμε συνεχείς πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών στην βάση Αλ Βατίγια.

“Εάν δεν στείλουμε πλοίο, η συμφωνία θα ακυρωθεί ( τουρκολιβυκό μνημόνιο)  στην Ανατολική Μεσόγειο”, φωνασκεί από το καλοκαίρι του 2020 ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊτσί, υπενθυμίζοντας ότι  “Εάν δεν ασκήσουμε καμία δραστηριότητα σε αυτή την θαλάσσια περιοχή, αυτή η συμφωνία θα καταστεί άκυρη”.

Τι θα κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά σε ενδεχόμενο παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ ή ακόμα και της απόστασης των Έξι μιλίων από τις ακτές της Κρήτης;

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί με την αποστολή πολεμικών πλοίων τα οποία από κοντινή  “απόσταση” θα παρακολουθούν τον τουρκικό στολίσκο όταν αυτός αποπλεύσει από την Μερσίνα.

Η συνέχεια πάντως είναι ομιχλώδης, αφού ο Ερντογάν εξήλθε ανανεωμένος από την Μαδρίτη, κάνοντας νέα κυβίστηση προς την δύση , ζητώντας πιθανόν ανταλλάγματα και στο Αιγαίο, αφού με αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν θα πάει σε εκλογές.

Πηγή pentapostagma

Δημοσίευση στα Social Media