Κυ. Σεπ 27th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Ιερώνυμο για Μακεδονία – Τι του είπε ο Καραμανλής κι άλλαξε στάση ο Αρχιεπίσκοπος

1 min read

O Μακεδόνας πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο εκφραστής του ελληνικού βέτο στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ρίχνει και αυτός το βάρος του υπέρ του αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για την αποσόβηση της υπεξαίρεσης του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς.

Ο Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τον κάλεσε σε δείπνο τo βράδυ της περασμένης Τρίτης στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

Σκοπός της πρόσκλησης ήταν να ενημερωθεί ο Ιερώνυμος από τον ίδιο τον άνθρωπο που έθεσε το βέτο (έστω αν δεν χρειάστηκε ποτέ να υποβληθεί γιατί εξ αιτίας της ελληνικής πρόθεσης το ΝΑΤΟ δεν έθεσε καν το θέμα στην ημερήσια διάταξη) στο Βουκουρέστι.

Ηδη ο Ιερώνυμος είχε υποστεί μια μεγάλης έκτασης ήττα στην Θεσσαλονίκη με την τεράστια προσέλευση των πολιτών και με την αντίθετη θέση στο λαϊκό αίσθημα που έλαβε για πρώτη φορά η Εκκλησία προτρέποντας τους πολίτες να μην πάνε στο συλλαλητήριο χωρίς κανένας να την ακούσει.

Ο Κώστας Καραμανλής έφτασε στην Αρχιεπισκοπή συνοδευόμενος μόνο από έναν αστυνομικό και αποχώρησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που αποκάλυψε ο Κ.Καραμανλής για την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό: “Δεν θέλαμε ούτε την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά δεν μπορούσαμε να φανούμε τελείως αδιάλλακτοι.

Γι αυτό δεχθήκαμε τυπικά την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και θέσαμε σκληρά προαπαιτούμενα για αλλαγή Συντάγματος και αλυτρωτικά σύμβολα τα οποία ξέραμε ότι ούτε ήθελαν να τα αλλάξουν, ούτε προλάβαιναν.

Δεν δέχθηκαν την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και έμειναν εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ηξερα μετά το Βουκουρέστι ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο στην κυβέρνηση πλέον. Είχα ενημερώσει τους συνεργάτες μου για αυτό.

Τους είχα πει “Εγώ θα κάνω το χρέος μου αλλά να γνωρίζετε ότι δεν θα μας αφήσουν στην κυβέρνηση”. Εβλεπα την σφοδρότητα των αντιδράσεων από ΗΠΑ και Γερμανία. Ετσι κι έγινε”.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε δυόμιση ώρες μετά την άφιξη του Κώστα Καραμανλή και την επόμενη ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγήκε και ανακάλεσε την προηγούμενη θέση του ότι “Δεν χρειάζονται  συλλαλητήρια” και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Το πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία καταγράφεται στο τηλεγράφημα που αποκάλυψαν τα Wikileaks του τότε Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, που προετοίμαζε την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή:

Το τηλεγράφημα αυτό συντάχθηκε λίγο πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, όπου θα έμπαινε και τότε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην συμμαχία.

Τότε η Ελλάδα είχε βρεθεί ένα βήμα μακρυά από το “βέτο”. Το τηλεγράφημα αποδεικνύει ξεκάθαρα την αποδοχή των Σκοπίων ως “Μακεδονία” από τις ΗΠΑ, και την επιθυμία τους να δεχτεί το ίδιο και η Ελλάδα.

Όπως έγραφε ο Αμερικανός πρεσβευτής: “Δεν έχουμε την δυνατότητα να αναγκάσουμε την μακεδονική κυβέρνηση, την κυβέρνηση μια κυρίαρχης χώρας όπως η Μακεδονία, να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, όπως η Αθήνα πιστεύει ότι μπορούμε, ούτε να παροτρύνουμε τον (σ.σ.: Σκοπιανό) πρωθυπουργό της χώρας να δεσμευτεί σε μια πολιτική αυτοκτονία.

Δεν διαπιστώνουμε ενδείξεις ότι οι Ελληνες έχουν καταλάβει τις θα τους συμβεί και να κάνουν μια ανάλυση του κόστους που θα έχει για την Ελλάδα η υλοποίηση της απειλής με βέτο (σ.σ.: στο Βουκουρέστι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ ζήτησαν την ένταξη των Σκοπίων με το όνομα “Μακεδονία”), ούτε φαίνεται η Ελλάδα να έχει σκεφτεί το σενάριο για την ημέρα μετά (σ.σ.: πιο ωμή απειλή και προειδοποίηση δεν υπάρχει, πράγματι!).

Οι προσπάθειές μας και τα επιχειρήματά μας προς τους Ελληνες δεν έχουν σημειώσει απολύτως καμία πρόοδο.

Ο Χαλαστάνης δεν έδωσε άλλη ουσιαστική απάντηση παρά να επαναλαμβάνει την ελληνική άποψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν απλώς να λύσουν αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα “σωστό μείγμα” πιέσεων και κινήτρων στα Σκόπια” επισημαίνεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Καραμανλή ήταν περισσότερο γλαφυροί στις απαντήσεις τους αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ο Σάνδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί μόνο μια καθολική λύση και ότι οτιδήποτε άλλο από αυτό θα έριχνε την κυβέρνηση και θα ήταν πολιτική αυτοκτονία εκ μέρους Καραμανλή.

Ο Σάνδης, ο Μπίτσιος και η Σκορδέλη (σ.σ.: οι διπλωματικοί σύμβουλοι-συνεργάτες του Καραμανλή) απέκλεισαν όλες τις προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Καραμανλής είχε “περάσει στο μισό” συμφωνώντας να δεχθεί σύνθετο όνομα που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό και μια σειρά σκληρά προαπαιτούμενα και η Μακεδονία έπρεπε να προχωρήσει στο επόμενο μισό

Ήταν κάθετοι, ότι ο Καραμανλής είχε πάει όσο πιο μακριά μπορεί να πάει πολιτικά και δεν θα υπήρχε ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό, αν η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί κάτι περισσότερο από αυτό”.

Τέσσερις μήνες μετά ξεσπά μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το δήθεν “σκάνδαλο” του Βατοπεδίου και τέσσερις μήνες μετά ξεσπούν τα Δεκεμβριανά και ξεκινά η ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή…

Αλλωστε «Ανεξέλεγκτο που λειτουργεί από μόνος του», χαρακτήριζε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός πρεσβευτής κατά την ενημέρωσή του προς τον Πρέσβη κ. Schulte, που ερχόταν για επίσκεψη στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 2008.

«Οι κινήσεις του Καραμανλή προς τη Ρωσία, βλάπτουν την εικόνα της  Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες της Πρεσβείας να επηρεάσει την ελληνική θέση είναι μειωμένες λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Καραμανλής φαίνεται να ασκεί από μόνος του την πολιτική προσέγγιση με τη Ρωσία. Ο Κώστας Καραμανλής χαράσσει την εξωτερική πολιτική με διαβούλευση με τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμύνης και άλλους υπουργούς ή συμβούλους, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να ασκήσουμε επιρροή, στην τάση του να πιστεύει ότι η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο είναι συμφέρουσες.»

Την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2008, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο Aμερικανός διπλωμάτης που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη στη χώρα μας, περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Βγαίνοντας, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Την επόμενη ημέρα στις 12:58 μ.μ., ένα τηλεγράφημα με τον βαθμό του εμπιστευτικού έφευγε από την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας και «ταξίδευε» στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρεσβεία της Πρίστινα, των Σκοπίων, αλλά και της Μόσχας.

Ολοι οι παραλήπτες θα διάβαζαν για την πρώτη αυτή συνάντηση του Σπέκχαρντ με τον Κ. Καραμανλή «η οποία κράτησε τελικά διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο… O τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητά του για τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει ο Αμερικάνος πρέσβης. «Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση άναψε. Καθόταν στην άκρη της καρέκλας του κι έπαιζε με το κομπολόι του.

Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει και μια… φιλική συμβουλή στον Αμερικανό διπλωμάτη που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του«Πρέπει να είσαι διακριτικός», του είπε. «Να μην έχεις πολλά πάρε δώσε με πολιτικούς δημοσιογράφους και επιφανείς επιχειρηματίες, γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού». (σ.σ.: είχε ενημερωθεί για τις παρεούλες Σπέκχαρντ με Λαυρεντιάδη).

Την ίδια συμβουλή φαίνεται να ακολουθεί και ο ίδιος, αφού οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής, γιατί -όπως σημειώνουν- κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του και «σπάνια αποκαλύπτει τις σκέψεις του».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπερνς, σε μία επίσκεψή του στην Ελλάδα λίγο πριν από το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι, σημειώνει ότι βλέπει ξεκάθαρα ότι ο «συνήθως χαλαρός» Καραμανλής αισθάνεται έντονη την πολιτική πίεση για το θέμα των Σκοπίων.

Αλλά και αργότερα, το 2008, τότε που μια σειρά από σκάνδαλα φαίνεται να ταρακουνούν τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα
σημειώνει ότι ο τέως πρωθυπουργός «είχε αποδειχτεί καλός καπετάνιος σε φουρτούνες, αλλά η δυνατότητα ελιγμών του περιορίζεται όλο και περισσότερο».

Εκβιασμός Α.Μέρκελ προς Κ.Καραμανλή:

Δείτε υπό ποία πίεση οδήγησε ο Καραμανλής τα μέλη του ΝΑΤΟ να απορρίψουν ομόφωνα την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό…

Το έγγραφο αναφέρει πως μόνο η Γερμανία απ’ όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ και συμμερίζεται την απογοήτευση τους για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της… “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα τις ημέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πείσει τον Καραμανλή να βάλει νερό στο κρασί του!

Και κάπου εδώ έρχονται και οι απειλές…“Τουλάχιστον μία κυβέρνηση έχει καταρρεύσει εξαιτίας του ονόματος” (σ.σ.: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ανατράπηκε το 1993 από τον Α.Σαμαρά) αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο “και έτσι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι πολύ προσεκτική”!

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.