ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έκπτωση στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία

1 min read

Αλλαγές στην έκπτωση του προστίμου των 10.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλονταν για όσους εργοδότες απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, περιλαμβάνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι εκπτώσεις που δίνονταν στους εργοδότες σε περίπτωση πρόσληψης του ανασφάλιστου εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για 3 και 6 μήνες. Πλέον η μοναδική έκπτωση στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ που θα δίνεται θα αφορά την πρόσληψη του ανασφάλιστου για 12 μήνες, εφόσον τον προσλάβει εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της παράβασης, και θα καταβάλει μόνο 2.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα ο εργοδότης είχε την δυνατότητα για να μειώσει το πρόστιμο να τον προσλάβει για τρεις μήνες, ή για 6 μήνες ή για 12 μήνες με ανάλογη μείωση προστίμου για κάθε περίπτωση. Πλέον καταργείται η δυνατότητα πρόσληψης για 3 και για 6 μήνες και υποχρεώνεται για να μην πληρώσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ να τον προσλάβει για 12 μήνες σε θέση πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να καταβάλει πρόστιμο μόνο 2.000 ευρώ.

Ακόμη στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων και εργοδοτών για την καταγραφή των παραβάσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ είναι αρμόδιες για την τήρηση και άμεση ενημέρωσή του μητρώου.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα το ΣΕΠΕ βάζει σε έναν εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ για ανασφάλιστο εργαζόμενο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4554/18, παρέχεται το δικαίωμα της έκπτωσης στο βασικό ποσό του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προβεί στη σύναψη σύμβασης εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης με τον εργαζόμενο που εντοπίστηκε ως αδήλωτος, μέσα σε προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου. Έτσι, το βασικό ποσό του προστίμου μειώνεται ως εξής:

> Στο ποσό των 7.000€ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.

> Στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

> Στο ποσό των 3.000€, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας τουλάχιστον ενός έτους.

Με τις νέες διατάξεις καταργείται η περίπτωση των 7.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ και πλέον ο εργοδότης για να μην πληρώσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα πρέπει να τον προσλάβει για 12 μήνες και να καταβάλει 2.000 ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.