ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές Τουρκία: Ώρα μηδέν για τον Ερντογάν

1 min read

Μία μέρα μένει για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογέςστην Τουρκία και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια- θα εκλεγεί στην προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο και αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, και το οποίο εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία, ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει ένα αξίωμα με σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η εξουσία να εκδίδει διατάγματα με ισχύ νόμου, να διορίζει την κυβέρνηση και αντιπροέδρους καθώς και ανώτατους δικαστές. Αν κερδίσει, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τα ερχόμενα χρόνια να αναδιαμορφώνει την Τουρκία και την κοινωνία της.

Ο Ερντογάν επιδόθηκε σε έναν προεκλογικό αγώνα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Σε αυτά περιλαμβάνονται βίντεο υπερπαραγωγή, που παρουσιάζουν τον Τούρκο πρόεδρο ως δημοκράτη, φιλεύσπλαχνο, μεγαλόκαρδο και προστάτη όλων των Τούρκων.

Στην πρώτη ομιλία που έδωσε στο Καρτάλ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησής του.

Κυριότερός αντίπαλός του ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δώσει νέα πνοή στην αντιπολίτευση και στις πύρινες ομιλίες του, χρησιμοποιώντας φρασεολογία παρόμοια με του Ερντογάν και δεσμεύεται ότι θα βάλει τέλος στη «μονοκρατορία».

Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στηνπροεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή, όμως πολλές εφημερίδες έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη συγκέντρωση της Πέμπτης. «Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφότου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του. Ακούμε διάφορους αριθμούς στα μέσα ενημέρωσης, όπως τα 3 εκατομμύρια, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε», είπε ένας εκπρόσωπος του CHP.

Ερντογάν και Ιντζέ θα πραγματοποιήσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Μπαίνοντας στο τελευταίο 48ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα, αφού οι τάσεις που προκύπτουν για τις προεδρικές εκλογές βρίσκονται στα περιθώρια του στατιστικού λάθους που είναι λίγο λιγότερο από 2%, για την εξασφάλιση του πολυπόθητου 50% ώστε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος.

Στο μέτωπο των βουλευτικών εκλογών παραμένουν, επίσης, ερωτηματικά αφού αν το Κουρδικό Κόμμα ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στη Βουλή, θα είναι καθοριστικό για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συμμαχίας του κυβερνώντος κόμματος με το Εθνικιστικό Κίνημα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.